eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Véget értek a jó idők a világgazdaságban?

Véget értek a világazdaságban a jó idők - kongatta meg a vészharangot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed befolyásos egykori elnöke, Alan Greenspan. Az üzleti vezető hétfőn mondott beszédet Londonban, majd egy BBC interjúban magasabb inflációra és kamatlábakra figyelmeztetett.

A nyári hitelezési válságnak valamilyen módon előbb-utóbb be kellett következnie - fejtegette londoni hallgatósága előtt Alan Greenspan, aki megjegyezte, hogy a piacok addig nagyon alulértékelték a kockázatot.

A Fed egykori elnöke azonban annak ellenére nem optimista, hogy a tőzsdék többé-kevésbé magukhoz tértek a sokk után. Szerinte bizonytalan idők várnak a világgazdaságra - ennek egyik oka az amerikai ingatlanpiac további várható visszaesése és az amerikai fogyasztók vásárlóerejének csökkenése lesz.

Drágább lesz a hitel, kevesebbet költ az állam

Mindennek nyomán magasabb kamatlábakat és az állami kiadások visszafogását jósolja.

A BBC megjegyezte, hogy Greenspan a kilencvenes években még arról beszélt, hogy az informatikai forradalom lökést adhat a gazdasági növekedésnek. Fed-elnökként alacsonyan tartotta a kamatlábakat, melynek nyomán szárnyaltak a nemzetközi tőzsdék.

Greenspan szerint akkor az olcsó kínai termékek és nemzetközi megtakarítások magas aránya segített alacsonyan tartani a kamatokat. Most azonban azt mondja, hogy a kínai termékek is drágulni kezdenek.

A hitelezési válság nyomán dráguló kölcsönök pedig az ingatlanárak esetleg drasztikus eséséhez vezethetnek - mondja.

Ki kell várni, amíg elmúlik a pánik

A szakértő a BBC-nek adott interjújában filozofikusan beszélt arról, mit is tehetnek a politikusok és a pénzügyi vezetők a pénzügyi pánikok hatásainak mérséklésére. Véleménye szerint gyakorlatilag semmit, mert ezeket az emberi viselkedés táplálja. A legjobb, ha kivárnak - mondja.

Számára rossz lépés volt az is, amikor az Angol Jegybank kisegítette az átmeneti fizetési gondba került Northern Rock jelzáloghitelezőt. A betétesek ebből azt szűrték le, hogy baj van és pénzüket követelve megrohamozták a fiókokat. A pánik többnapos sorbanállást eredményezett, a poltikai vezetők pénzügyi garanciákról szóló ígéretei ellenére.

Hillaryre tesz?

Greenspan tett egy olyan megjegyzést is, amely kihathat az amerikai elnökválasztásra: bírálta, hogy a Bush-kormányzat az adócsökkentéssel párhuzamosan növelte a kiadásokat. Szerinte a költségvetést egyensúlyba hozó Bill Clinton járt a jó úton. Mivel most egy másik Clinton is esélyes az elnöki posztra, véleményének nagy hatása lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×