eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A bioetanol nem csökkenti az olajéhséget

Miközben a politikusok egy része és aktivisták keresik a módját, hogyan tudnák leszoktatni a világot a fosszilis tüzelőanyagokról, az Egyesült Államokban elakadt az egyik alternatív megoldásnak tartott bioetanol terjedése. A New York Times terjedelmes cikket közölt a témáról, amelyből kiderül, nagyon sok gazda termeli az alapanyagot, de komoly gondok vannak a terjesztéssel.

"Ébredj rá, olajfüggő vagy! - énekli a humorista George Bush ország értékelő beszédére utalva, amelyben az elnök Amerika olajfüggőségéről beszélt. Bár sokan a világ legnagyobb üvegházi gáz kibocsátójaként tartják számon, az Egyesült Államokban is vezető téma az alternatív üzemanyagok kérdése.

Az elmúlt években valóságos etanol-láz robbant ki: a gazdák egymással versenyt futva telepítették a kukoricát, a vállalkozók pedig lepárlóüzemeket húztak fel, hogy meglovagolják a bioüzemanyag trendet. A kukorica ára fel is ment, viszont az etanol piac hirtelen visszaesett. Május óta 30 százalékot zuhant a bioetanol ára - jegyzi meg a New York Times, amely egy közgazdászt idézve azt írja, a tűzzel játszik az, aki most sok pénzt fektet ebbe az ötletbe.

A bioüzemanyag kevésbé hatékony

David Fridley, az állami Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatója szerint az olajfüggőség oka az, hogy az abból nyert üzemanyag könnyen szállítható, stabil és tömegéhez képest sok energiát tartalmaz. A bioüzemanyagok jóval kevésbé hatékonyak, a növények betakarítása és feldolgozása pedig közel annyi energiát emészt fel, mint amennyit megtermelnek vele.

Az etanol szállítása ráadásul sokkal nehezebb, mint az olajé, ugyanis könnyen megköti a vizet és a szennyezést, emiatt vezetékek helyett csak vonaton, kamionnal, vagy hajón lehet szállítani. Így igazából akkor éri meg, ha a termelőüzemtől maximum pár száz kilométerre forgalmazzák.

Folyamatosan emelkedik a benzin ára

A New York Times meg is jegyzi, hogy bár a nagylelkű állami támogatások nyomán még tovább is nő majd az etanol-gyártás, nehezen jut el az üzemanyag a központi területekről a sűrűn lakott partvidéki városokba.

Közben azok, akik a jelentős szövetségi adókedvezmények hatására belevetették magukat az etanol-bizniszbe, azzal szembesülnek, hogy túlkínálat van a piacon, és tovább esik a bio-üzemanyag ára. Ez jó lenne a fogyasztónak, csakhogy az etanolt benzinnel keverve forgalmazzák, és a kőolaj ára tovább nő. Az autósok így csak azt veszik észre, hogy emelkedik az üzemanyag ára. Bár az alternatív üzemanyag pártolói szerint csak pillanatnyi zavarról van szó, úgy tűnik Amerika olajéhsége egy ideig még nem fog csillapodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×