eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Magyarokat vár a német építőipar

Október elsejével bővült a külföldi építőipari alkalmazottakra vonatkozó németországi kvóta. Ennek értelmében mától kezdve 400-zal több magyar jelentkezőt várnak a vállalkozók, miközben a magyar fél az eddigi létszámot sem használta ki.

A berlini és a bécsi kormány 2004-ben csak azzal a megkötéssel egyezett bele az Európai Unió bővítésébe, ha átmeneti időre csak különleges feltétellel teszik lehetővé az új tagállamok polgárai számára a munkavállalást területükön.

Ez gyakorlatilag a különböző munkaágazatokra vonatkozó, korábban kötött kormányközi megállapodások fenntartását jelentette. A munkanélküliség csökkenése következtében azonban egyre bővítik ez a kvótát.

Így az építőipari munkások esetében október elsejével 4070-re emelkedett a létszám, de kiderült, hogy ezt a lehetőséget Magyarország csak töredékében meríti ki. Az okok között szerepel az a nemrég hozott berlini döntés, amelynek értelmében megszabták az építőiparra érvényes minimálbért, ami így elérte a havi 3200 eurót.

Szerepet játszik az is, hogy a Soko-botrány néven elhíresült vám- és munkaügyi ellenőrzés után a bíróság ugyan tisztázták a magyar cégeket, de a sajtóvisszhang tartózkodóvá tette a külföldiekkel szemben a német munkaadókat. Budapesten
azt szeretnék, hogy az EU bővítésekor meghatározott 2011-es határidő előtt Berlinben véglegesen feloldják a kvóta-rendszert.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×