eur:
394.32
usd:
354
bux:
72730.78
2024. szeptember 18. szerda Diána

Zsákutcába jutott az OMV a MOL felvásárlásának szándékával

Az osztrák OMV óriási kockázatot vállalt, amikor közel 9 százaléknyi MOL-részesedést vásárolt és kéretlenül kezdett fúziós, illetve felvásárlási tárgyalásokat a magyar olajcéggel, derül ki a CA-IB elemzéséből.

Az elemzők szerint nincs értelme egy esetleges fúzió utáni szinergiákról beszélni akkor, amikor egy ország kormánya ellenségesnek és nemkívánatosnak tart egy olajcéget.

A MOL vezetésének kijelentései egyértelműen arra utalnak, hogy az OMV egyedül maradt elképzelésével, így az vélhetően kudarcra ítéltetett.

Ráadásul az OMV-nek - amely a jelek szerint nem számított ekkora ellenállásra - nincs tartalék stratégiája egy kudarc esetére, írják az elemzők. Emiatt az osztrák cég most kivárásra rendezkedik be, ami túlságosan hosszúnak is bizonyulhat.

Ha viszont az OMV úgy dönt, hogy megszabadul MOL-részvényeitől, könnyen kerülhet olyan kényelmetlen helyzetbe, hogy több, mint két milliárd eurónyi készpénzhez jut, amit nem tud mire költeni, de nem biztos, hogy szeretné osztalék formájában a részvényeseknek juttatni.

Az elemzők következtetése tehát az, hogy a kéretlen felvásárlási, fúziós ajánlattal és MOL-részvényvásárlással az OMV zsákutcába manőverezte magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

A Dunakanyar több településén, Budapesten pedig a Római-parton és a Margit-szigeten megfeszített munkával készülnek a dunai árhullám hétvégi tetőzésére. Az egyik III. kerületi civil szervezet árvízvédelmi védmű megépítését követeli a Fővárosi Önkormányzattól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×