eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Magyar és nemzetközi szempontok a MOL-sztoriban

Az OMV minden bizonnyal nem fogja megszerezni azt a szavazati többséget, amellyel átvehetné az irányítást a MOL felett - véli Kende Tamás nemzetközi jogász. A szakértő hozzátette: a mostani helyzetet a magyar- és a nemzetközi jog másként értelmezi.

Kende Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az Economist című lap szerint megtakarítások lennének a két vállalat fúziójából, a cégek ugyanis az elmúlt években minden lehetséges módon megpróbáltak egymás alá tenni.

Nemzetközi jogi szempontból nincs probléma azzal, hogy a MOL saját részvényeket vásárolt fel, a gazdasági lap azonban magyaros huszárvágásként említi az akciót, olyan lépésként, amelyre eddig nem nagyon volt példa a gazdasági életben.

A nemzetközi jogász hozzátette: a technika a magyar jog szempontjából lehet érdekes, de a hatóságok ebben partnerei a MOL-nak.

Küzdelem a sarkvidékért

Kende Tamás arról is beszélt, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt az Északi-sark stratégiai jelentőssége. Kende Tamás nemzetközi jogász szerint ez indokolhatja, hogy egyre több állam nyújtja be az igényét a sarkvidék birtoklására.

Összesen öt állam - Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia és Norvégia - verseng azért, hogy érvényt szerezzen jogainak. A szakértő szerint számos stratégiai és gazdasági hasznot hozhat az igénylőknek a sarkvidék.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×