eur:
394.81
usd:
356.5
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Megugrottak a gabonaárak, drágább lehet a hús is

A gyenge termés miatt idén 20-30 százalékkal drágább lesz a gabona, ami később a hús árában is megjelenik majd - hangzott el a Gabonatermesztők Országos Választmányának ülésén.

Míg tavaly már 20 ezer forintról indult a gabonák értékesítési ára, addig most az őszi árpa induló ára 32 ezer forint körül alakul, a standard minőségű búzát pedig tonnánkénti ára 36 ezer forint: akár 30-40 százalékos áremelkedés is elképzelhető - mondta az InfoRádióban a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.

Tóth István hozzátette: a hivatalos becslés szerint idén hektáronként 3,8 tonna gabona terem, a választmányi ülésen azonban kiderült, hogy búzából ennél kisebb termés várható.

A MOSZ titkára közölte: lesz jó minőségű búza, ezért a vásárlók még a 36 ezer forintot jóval meghaladó összeget is fizetni, de egyes területeken a gyors érés miatt a szemek összeaszalódtak, ezért a termény csak takarmányozási célra használható.

Az unió döntött arról, hogy három éven belül megszűnik a kukorica-intervenció, tehát fokozatosan felszámolják a központi kukoricafelvásárlást ésb -készletezést a közösségben, a gazdák pedig kénytelenek voltak ezt elfogadni - mondta Tóth István.

A MOSZ titkára szerint eredmény, hogy az unió eredeti javaslatával szemben az intervenció mint eszköz megmarad, tehát egyedi döntés alapján visszaállítható a rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×