eur:
396.77
usd:
359.28
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

"Bevittük a kályhát a tánciskolába"

"Bevittük a kályhát a tánciskolába" - mondta Kovács Árpád az Állami Számvevőszék azon javaslatáról, hogy az Alkotmánynak kellene szabályoznia a költségvetés készítésének módját. Hozzátette: biztonsági kérdésnek számítanak a pénzügyek egy ország működése kapcsán.

Mit tartalmaz a javaslat?

A pénzügyeket egy ország működése szempontjából biztonsági kérdésnek tekintjük, és ezek szabályozását alkotmányos alapjogoknak tartjuk. Megfontolandó, hogy az Alkotmány részét képezze a költségvetés készítése.

Szükség van egy intézményre, amely ezt felügyelné?


Ezt nem tudom. Az Országgyűlés költségvetési joga és a kormány felelőssége nem vonható el. Hogy ez a szakmai tanácsadó intézmény milyen jogokat gyakorolhatna, és hol működne az apparátusban, az másodlagos ahhoz képest, hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a költségvetés tervezésére és tartalmazza a szükséges garanciákat.

Van nemzetközi példa arra, hogy az alkotmány szabályozza a költségvetés készítésének módját?

Nagy-Britanniában, Belgiumban és Hollandiában is hivatal szabályozza a költségvetés téziseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×