eur:
393.24
usd:
355.73
bux:
72449.77
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Egyensúly: igen, eszközök: nem

A kormány és a munkaadók egyetértenek abban, hogy a 2009-re kitűzött célokat tartani kell és a munkaadói oldal kérte ehhez a kormány elkötelezettségét - mondta Veres János pénzügyminiszter, azt követően, hogy a kabinet a munkaadókkal tárgyalt a konvergenciaprogramról. A munkáltatók ugyanakkor hozzátették: nem értenek együtt a kormány egyensúlyteremtő módszereivel.

A tanácskozáson a pénzügyminiszter mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Veres János elmondta, hogy a találkozón elhangzottak olyan javaslatok, amelyeket a kormány délutáni ülésén megtárgyal, de csak pénteken reggel fog nyilvánosan is reagálni.

A munkaadóknak kell az egyensúly, de másképp

Antalffy Gábor a munkaadók részéről azt mondta: tudomásul veszik a kiigazító lépéseket, hiszen az ő érdekük is, hogy a költségvetési egyensúly helyreálljon és a vállalkozások kiegyensúlyozott környezetben működhessenek.

A munkaadók ugyanakkor az eszközökkel nem értenek egyet, és  további megbeszéléseket akarnak a részletkérdések tisztázására. A megszorítások például érinteni fogják a szeptemberben induló bértárgyalásokat, ahol kemény vitára lehet számítani a munkaadók és munkavállalók között.

Kiss Péter "elméleti" nyilatkozata

Veres János kitért Kiss Péter szociális- és munkaügyi miniszter nyilatkozatára is, amely szerint 2010-re bevezethető lenne az euró. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minisztertársa egy "elméleti elképzelésről beszélt", és mondandója lényege az volt, hogy a feltételek teljesítése előtt is kérheti egy ország felvételét az eurózónába.

A megvalósításról ugyanakkor Veres azt mondta: Magyarország érdeke, hogy a lehető legkevesebb konfliktussal érje el és teljesítse a feltételeket.

"Jövőre nem lesz járulékemelés"

Szerdán a munkavállalókkal egyeztett a kormány, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke a találkozó után azt mondta: a miniszterelnök garanciát vállalt arra, hogy jövőre nem lesz járulékemelés.

Borsik János hangsúlyozta: azért kértek biztosítékot, mert az érdekképviselet szerint a kormány az idei járulékemeléssel felrúgta a 2006-ra vonatkozó egyezséget.

A szakszervezeti vezető emellett elmondta, Veres János pénzügyminiszter 3,5-4 százalékos reálkereset-csökkenést prognosztizált 2007-re, ami az érdekképviseletek számára elfogadhatatlan.

A pénzügyminiszter ígérete szerint a partnerek által benyújtott javaslatokról csütörtök délután tárgyal a kormány.

Ezt követően pénteken, a hétfői érdekegyeztető ülés előtt megküldik elképzeléseiket a szociális partnereknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×