eur:
393.19
usd:
355.64
bux:
72463.4
2024. szeptember 4. szerda Rozália

"Ha nincs céldátum, nem kérhető számon a kovergenciaprogram"

Nem lehet számon kérni a konvergenciaprogramot, mert nincs benne az euró bevezetésének dátuma - közölte Csaba László közgazdász. A pénzügyminiszter szerint legkorábban 2011-ben, a Fidesz szerint 2015 után lehet Magyarországon euró.

Csaba László szerint a konvergenciaprogram jóindulatú olvasata 2012-es bevezetést céloz meg.

Hozzátette: az új céldátum eléréséhez szükséges intézkedéseknek csak a filozófiája ismert, a konkrétumok nem. Mivel a céldátum nem is szerepel a dokumentumban, ezért azt nem is lehet számon kérni.

Mindez növeli a bizonytalanságot, hiszen nem lehet megmondani, hogy az ország mikorra teljesíti a szükséges feltételeket. Ez nem szolgálja Magyarország hosszú távú felzárkózását - mondta Csaba László.

Közölte: lehetett volna olyan gazdaságpolitikát is tervezni, amely már 2010-re lehetővé tette volna a közös európai valuta bevezetését, de ez nem így történt.

A kormány által megalkotott program alacsonyabb gazdasági növekedéssel, magasabb inflációval, jobban kilengő forintárfolyammal és magasabb kamatszinttel számol - vélekedett.

Hosszú távú előnyök

A piac várhatóan kedvezően fogadja azt, hogy a kormányfő a korábbinál óvatosabb konvergenciaprogramot ismertetett - mondta el az InfoRádióban az ING Bank elemzője.

Barcza György szerint a várható reformlépések közül pozitívan értékelhető, hogy hozzákezdenek az egészségügy átalakításhoz. Több területen azonban, például a szociális juttatásoknál, kevesli az intézkedéseket.

Mint mondta, a piacok hosszú távon kedvezően fogadják majd a programot, rövid távon azonban előbb a gazdaságnak, jövőre pedig a lakosságnak is el kell fogadnia, hogy jelentősen emelkedik az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×