eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Gazprom-Mol együttműködés az olajkitermelésben?

Az orosz Gazprom és a magyar Mol Rt. egyesítheti pályázatát az orosz-brit TNK-BP volga-vidéki kitermelő egységére, az Udmurtneftre. Ezt az állami ellenőrzésű orosz gázmonopólium olajtermelő leányvállalata, a Gazprom Neft elnöke közölte.

A Gazprom Neft tárgyalásban áll a Mollal a konzorcium létrehozásáról az Udmurtneft eladására kiírt tenderen, amelyre mindketten kötelező érvényű ajánlatot nyújtottak be - jelentette ki Alekszandr Rjazanov Moszkvában.

"Önállóan nyújtottunk be ajánlatot, de készek vagyunk partnerül fogadni a Molt. Egyelőre előzetesen állapodtunk meg erről" - mondta.

Az elnök hozzátette: a Gazprom Neft hasonló tárgyalásokat folytatott a Repsollal is, de a spanyol cég már nem vesz részt a TNK-BP tenderén.

Alekszandr Rjazanov aláhúzta, hogy a Gazprom Neft nem tárgyal összefogásról a kínai Sinopec-kel, amely ugyancsak ajánlatot tett az Udmurtneftre.
 
Így a tender végső fázisába a Gazprom Neft, a Mol és a Sinopec mellett az indiai ONGC jutott be egy orosz magáncéggel, az Iterával közösen.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Augusztus 30-án Vietnam és a Fülöp-szigetek megállapodott egymással a katonai és védelmi kapcsolatok elmélyítéséről. A felek abban is egyetértettek, hogy a jövőben fokozzák a tengeri biztonsági együttműködésüket. Phan Van Giang vietnami és Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszterek azt is bejelentették, hogy még 2024-ben a védelmi kontaktus elmélyítéséről szándéknyilatkozatot kívánnak aláírni. A két távol-keleti ország közeledése komoly kérdéseket vet fel a feszült régióban, ahol persze mindegyik térségi nagyhatalomnak megvan erről a maga a véleménye.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×