eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Többszázezer hibás Volvót hívnak vissza

Mintegy 217 ezer XC90-es városi terepjárót hív vissza a Volvó, miután hibát észleltek az autók kormányművében. Ezeken kívül 34 ezer turbó benzinüzemű autó tulajdonosának is el kell mennie a márkaszervizbe.

A Volvónak szinte az összes XC90-est vissza kell hívnia, mert műszaki hibás az autó kormányrendszere.

Az eredetileg is gyenge konstrukció használat közben kopik, és egy idő után lötyögni kezd a kormány. Ez akkor veszélyes, amikor kátyúba kerül a gépjármű - nyilatkozta a Volvo személyautó-gyártás sajtószóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a költséges döntést időben hozták meg, a konstrukciós hiba miatt eddig még se sérülés, se baleset nem történt.

A visszavonás a 2003-as, 2004-es, valamint a 2005-ös teljes gyártásra és részben az ideiekre is vonatkozik. Az XC90-es felét egyébként az Egyesült Államokban adták el.

Költséges gyakorlat

Ezzel a hírrel egy időben közölték, hogy 34 ezer turbó benzinüzemű S40-est és V50-est is visszahívnak a benzincső cseréje miatt. A jelenlegi cső ugyanis túl közel fut a motorhoz, így meghibásodhat a turbó motor felmelegedése miatt.

A Volvo legutóbb két évvel ezelőtt volt kénytelen 480 ezer autó hűtőrendszerét megjavítani.

A döntés nem csak anyagilag érinti érzékenyen a svéd autógyárat, ennél nagyobb károkat okozhat a presztízsveszteség, hiszen a városi terepjárókat, így az XC90-est is elsősorban ilyen megfontolásból választják a vásárlók.

Ugyanakkor a javítás költségei sem lebecsülendők: svéd szakmai újságírók kiszámították, hogy durván félmilliárd svéd korona, 13 milliárd forint lesz a számla végösszege.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×