eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Szlovéniában már januárban lesz euró

Az Európai Bizottság október helyett már júliusban áldását adhatja arra, hogy Szlovénia bevezesse az eurót. Mindennek csak szimbolikus jelentősége van, a közös valutát az új tagállamok közül elsőként jövő januárban vezethetik be.

A Kopint-Datorg kutatója az InfoRádióban azt mondta: 2000-ben még Magyarországnak is hasonló esélyei voltak az euró bevezetésére, mint Szlovéniának.

Déli szomszédunk viszont az utóbbi években fegyelmezett fiskális politikával lenyomta az államháztartási hiányt.

Probléma csak az inflációval volt, januárra viszont ez az érték is csak 2,2 százalékos lett, ezzel az árstabilitást is megvalósította Szlovénia - mondta Barta Attila.

A közös fizetőeszközt várhatóan 2007 januárjától használják majd Szlovéniában, egy ideig párhuzamosan a nemzeti valutával. Az, hogy az engedélyt október helyett már júliusban megkapják, az átállást könnyíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×