eur:
395.43
usd:
366.42
bux:
74079.76
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Gyurcsány: Magyarország nem épít új atomerőművet

Magyarországon nincs napirenden új atomerőmű, vagy új blokk építése - hangsúlyozta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy több moszkvai lap is közölte: Viktor Vekszelberg orosz milliárdos kész több százmillió dollárral részt venni egy új magyarországi atomerőmű, vagy két új paksi blokk építésében. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán alá is írták.

A Magyar Villamos Művek Zrt. közleményében megerősítette, hogy memorandumot írt alá Oroszország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő energetikai társaságával, a KESZ Holdinggal.

A keretmegállapodásban rögzítik, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása a következő időszak kiemelt feladata, de lehetőséget teremtettek újabb jövőbeli megállapodások megkötésére is. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: magyarországi atomerőmű vagy blokk építéséről konkrét megállapodás nem született.

Orosz lapinformációk alapján

Korábban orosz lapok arról írtak, hogy a Renova-csoporthoz tartozó KESZ atomerőmű-kivitelező céggel Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása alatt született meg az egyezség.

A memorandumban a KESZ kinyilvánítja készségét, hogy a Magyar Villamos Művekkel közösen finanszírozza a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását és teljesítményének 15-20 százalékos növelését.

A Biznesz című orosz lap szerint a paksi rekonstrukcióban való részvétel 150-200 millió dollárt igényelhet a KESZ-től.

A Vedomosztyi szerint az MVM a modernizáláson túlmenően két új blokkot akar építeni Pakson, a fővállalkozó az Atomstroyexport lenne. A két blokk kétmilliárd dollárba kerülne a lap által megkérdezett piaci elemzők szerint.

A Biznesz szerint új atomerőművet terveznek, amely egymilliárd dolláros beruházást jelentene a KESZ-nek. A memorandum 2007-ig érvényes, konkrét összegeket nem tartalmaz, csak keretet ad külön üzleti megállapodások megkötéséhez.

A szakértők cáfolnak

Az InfoRádió által megkérdezett szakértők azt mondták, hogy az MVM Zrt. nem készül sem új nukleáris erőmű építésére, sem a paksi telephelyen új blokkok építésére.

A részvénytársaság kizárólag a jelenlegi négy blokk üzemidejének meghosszabbításán dolgozik - tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 11:30
×
×
×
×