eur:
394.06
usd:
363.76
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Leáldozik a "munka dicsőségének"

Megkezdődött az egykori almásfüzitői timföldgyár területének tereprendezése. Az egykori szocialista nagyüzem nagyobb része eltűnik a föld színéről.

A település polgármestere elmondta: az Európai Unió Strukturális Alapjának 688 millió forintos támogatása mellett teljesen megújul az egykori gyár környezete.

Karánsebessy Lukács hozzátette: a timföldgyárat 1997-ben végleg leállították, csaknem ezer dolgozóját elbocsátották.

A földből átöblítéses technológiával kivonják az évtizedek alatt felhalmozódott lúgszennyeződést, az 54 objektum egy részét pedig robbantással semmisítik meg.

A lebontott épületek után maradó építési törmelék egy részét megőrölve a terület rendezésére használják fel.

A megmaradó épületek közül az egyikben ipari múzeumot létesítenek, a magyar timföldipar emlékeinek és a település római múltjának megőrzésére.

A szocialista gazdaság egykori mintaüzemének homlokzatán ma is olvasható felirat - "Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga" - is a múzeumba kerülhet.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×