eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Épül a világ legnagyobb luxushajója

A világ legnagyobb luxushajóját rendelte meg a Royal Caribbean Cruises. Az új hajó letaszítja majd a trónról az eddigi uralkodót, a 2004-ben felavatott 150.000 tonnás Queen Mary 2-t.

A Royal Caribbean most megrendelt zászlóshajója 220.000 tonnás lesz és 900 millió eurós árával a világ valaha épített legdrágább hajóját építi majd mag 2009-re a finn Aker hajógyár.

A hajónak egyelőre nincs neve, az építés „Project Genesis” néven fut.

A jelenlegi uralkodó, a Cunard Line hajója, Queen Mary 2, amelynek vízkiszorítása 150 ezer bruttóregiszter-tonna, hossza 345 méter, magassága 72 méter, szélessége 45 méter. építése pedig 1 milliárd dollárba került. A Queen Mary 2 gázturbinás és dízel-elektromos motorjai 157.000 lóerősek.

A francia Saint-Nazaireben épült Queen Mary 2 közel 2.600 utast képes befogadni, fedélzetén tizenöt vendéglő, öt úszómedence, egy kaszinó, egy bálterem ls egy planetárium is van.

A luxus-hajóutak növekvő népszerűsége miatt a nagy hajózási cégek egyre különlegesebb, egyre nagyobb hajókat építenek. Az Aker turkui hajógyárában most épül a 158.000 tonnás, 4.370 utast befogadó „Freedom of the Seas”, szintén a Royal Caribbean számára.


Knock Nevis

A világ legnagyobb hajói azonban nem a luxus-óceánjárók, hanem a kőolajszállító behemótok, bár ez utóbbiak lényegesen egyszerűbb felépítésűek és olcsóbbak is.

A legnagyobb ilyen a japán Sumitomo által 1981-ben épített 564.000 tonnás Knock Nevis, amely 458 méter hosszú és 69 méter magas.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×