eur:
393.32
usd:
363.35
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Kincstári biztos=válságmenedzser

Tavaly összesen 5 esetben kellett kincstári biztost kirendelni a költségvetési szervek lejárt tartozásainak rendezésére. Jelentős adósságot halmozott föl többek közt a Pécsi Tudományegyetem mellett két belügyi, illetve két földművelésügyi szerv.

A kincstári biztos voltaképpen válságmenedzser. Feladata, hogy rendezze az adott intézmény gazdálkodását, és megakadályozza az adósság újratermelődését.

A felsőoktatási intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem halmozott fel mintegy másfél – 2 milliárd forintos adósságot az egyetem anyagi lehetőségeit meghaladó építkezés – a szívsebészeti centrum létrehozása miatt.

A Kincstári Biztosi Iroda tájékoztatása szerint tavaly a földművelésügyi tárca két lovasintézménye halmozott fel nagyobb adósságot. Ezenkívül kincstári biztosra volt szükség két belügyi szervnél is.

A Kincstári Biztosi Iroda vezetője, Forgács Pétert az InfoRádiónak elmondta, hogy a Fejér és a Nógrád megyei rendőrfőkapitányságok adóssága meghaladta az 50 millió forintot, ezenkívül az ORFK-nál is volt tartozásállomány.

Jóllehet az egészségügyi intézményeknél is jelentős az eladósodottság, tavaly egyetlen esetben sem volt szükség kincstári biztosra.

Az Országos Gyógyintézeti Központ – ismertebb nevén a Szabolcs utcai kórház – szintén jelentős adósságot halmozott föl, de egyelőre nem tudni, lesz –e szükség válságmenedzserre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

A múlt heti nagy hullámvölgy után hétfőn reggel stabilan kezdett a forint a főbb devizákkal szemben, aztán esésbe váltott, miközben meglódult a dollár. Az euró jegyzése délutánra 393 közelébe, a dolláré 363-ig emelkedett. Amint makronaptárunkból kiderül: egy kifejezetten mozgalmasnak ígérkező hét indult és holnaptól kell nagyon résen lenni, és elsősorban az Egyesült Államok felőli adatokra kell figyelni, amelyek akár nagy kilengéseket is hozhatnak a főbb devizákon és a piaci hangulaton keresztül a forintnál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×