eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"Kényelmetlenül" drága a BAA-nek Ferihegy

A brit BAA repülőtér-üzemeltető 1,3 milliárd fontot fizet a budapesti, Ferihegyi repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport Rt. háromnegyedéért, ez körülbelül 28-szorosa a budapesti cég idénre várt pénzforgalmi többletének (EBITDA), miközben a BAA saját részvényének tőzsdei ára csak 11-szeres szorzójú. Ilyen magas árnak csak akkor van értelme, ha a BAA jóslatai beválnak, írta a Wall Street Journal Europe kedden.

A brit cég látványos növekedésre számít Budapesten. Szinergiahatások nemigen láthatók, így csakis a növekedés hozhat eredményt. A ferihegyi repülőtér máris az egyik leggyorsabban fejlődő légikikötő Európában, idén az utasok száma várhatóan 20 százalékkal gyarapodik.

A BAA 2020-ra az ideinél közel háromszor több, 19 millió utasra számít, ezzel a budapesti repülőtér már egy szinten lesz a London melletti, ugyancsak BAA-kezelte stanstedi repülőtérrel.

Budapesten viszont nagyobb a megtérülés lehetősége, mint az erősen szabályozott brit repülőtereken. Budapesten csak a leszállási díjak megtérülését maximálták. Ugyanakkor a BAA a repülőtéri boltok és parkolók teljes bevételét megtarthatja, írta az újság.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők a befektetett tőke több mint 12 százalékos megtérülésére számíthatnak a BAA saját becslése szerint, miközben ez az arány alig 7 százalékos a brit repülőtereken.

A dolog hátulütője csak az, írta a lap, hogy a befektetők kénytelenek évtizedekig megtartani a részvényeket, ha részesülni akarnak a megtérülésből, feltéve, hogy a BAA rózsás növekedési előrejelzései egyáltalán beválnak. És még ha 2011-re sikerül is elérni a BAA tervezte, 100 millió fontos pénzforgalmi többletet Budapesten, az EBITDA-vételár szorzó akkor is csak 13-ra csökken.

Aggodalomra ad okot, hogy a többi pályázó kevésbé bízott a Budapest Airport Rt. növekedési kilátásaiban. A BAA fizette ár 15 százalékkal több, mint amit a német Hochtief építőipari és repülőtér-üzemeltető csoport kínált, illetve 25 százalékkal több a harmadik pályázó, a német Fraport repülőtér-üzemeltető kínálta összegnél.

Ez a különbség nyugtalanítóan nagy, írta a Wall Street Journal Europe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×