eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A PSZÁF a kiszorítási szabályok módosítását kezdeményezte

Elbizonytalanítja a hazai és nemzetközi befektetőket a 90 százalékot meghaladó tulajdonos vételi - kiszorítási - jogának bírói ítélettel is alátámasztott értelmezése, ezért a felügyelet kezdeményezte a szabályozás megváltozatását - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken.

A felügyelet álláspontja szerint a tőkepiaci törvény kiszorítással kapcsolatos rendelkezései kétféle értelmezésre adnak lehetőséget. Az egyik értelmezés szerint a 90 százalékot meghaladó részesedést szerző tulajdonosnak az érvénytelenített részvények esetében már nem áll fenn a kiszorítás alapján vételi kötelezettsége, hanem a részvények értékesítése a társaság igazgatóságának hatáskörébe tartozik.

A felügyelet álláspontja szerint ez az értelmezés a hazai jogrendszer - tulajdonjogi, polgári jogi, befektetővédelmi - rendelkezéseivel nem áll összhangban, ezért kezdeményezte a törvény módosítását. A módosítással a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium is egyetértett. A javaslatot az Országgyűlés tárgyalja, elfogadása esetén a módosítás 2006. január 1-jén életbe léphet.

A PSZÁF állásfoglalása feltehetően a Zalakerámia Rt. közelmúltban lezajlott, botrányos kiszorítási eljárásával kapcsolatban született. A Zalakerámia Rt,. főrészvényese, az osztrák tulajdonú Lasselsberger Ceramics Kft. a kiszorítási eljárást követően részvényenként ezer forintot fizet azoknak a - 270 ezer érvénytelenített, bevont, majd újra kibocsátott részvény - korábbi tulajdonosainak, akik számára a kiszorítási eljárás során részvényenként még 2.350 forintot ajánlott.

A kisrészvényesek egy része az ajánlatot azért nem fogadta el, mivel álláspontja szerint a cégcsoport konszolidált saját tőkéjének egy részvényre jutó ára, 3.982 forint járna nekik részvényenként.

A nyár elején meghirdetett nyilvános vételi ajánlatban foglaltak alapján a Lasselsberger Ceramics Kft.-nek - részvényenként 2.350 forintos árfolyammal számolva - 634,5 millió forintot kellett volna fizetnie a kiszorított részvényekért, ehelyett a főtulajdonos 270 millió forintot tervez fizetni a volt kisrészvényeseknek.

Az ügyben több per is folyamatban van. A kisrészvényesek álláspontja szerint a Lasselsbergernek az 1.000 forintos névérték helyett részvényenként 3.982 forintot - a teljes részvénycsomagért összesen több mint 1,075 milliárd forintot - kellene fizetnie.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×