eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Egyensúlyzavar a gazdaságban

A Magyar Bankszövetség szerint a magyar gazdaság kielégítően fejlődik, nincs válság közeli állapotban, ugyanakkor komoly egyensúlyi problémákkal küzd, amelyek megnehezítik a további gazdasági fejlődést.

A szövetség hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke közölte: "nem helytálló, hogy válságban van a gazdaság, de nem tartható fenn az, hogy miközben a gazdaság évi 4 százalékos ütemben bővül, addig drámaian rosszul teljesít a közszféra".

A Magyar Bankszövetség szerint az adómértékek tervezett, hosszabb távon is érvényes csökkentése mellett az államháztartás kiadási oldalán is komoly változtatásokat kell végrehajtani.

Erdei Tamás szerint az egyensúlyi problémákat azért is meg kell oldani, mert e nélkül nem lehet bevezetni az eurót hazánkban. A közszféra rendbetételéhez a bankszövetség szerint elkerülhetetlen a társadalmi közmegegyezés elérése, mert az államháztartás rendbetételét csak egy több cikluson átnyúló, átívelő folyamattal lehet megoldani, amelyben a nagypolitikai erőknek is megegyezésre kell jutniuk a főbb kérdésekben.

Erdei Tamás az euró bevezetésével kapcsolatban aláhúzta: "az euró eszköz, nem cél". Csak akkor szabad csatlakozni a bankszövetség szerint az euróövezethez az országnak, ha az a magyar gazdaság számára előnyöket jelent.

Az egyensúlyi kérdések megoldását, az államháztartás folyamatainak rendbetételét akkor is meg kellene oldanunk, ha soha nem akarnánk az euróövezethez csatlakozni - emelte ki a szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×