eur:
393.59
usd:
353.65
bux:
0
2024. augusztus 23. péntek Bence
girl washes her hands with soap, hygiene and cleanliness of hands
Nyitókép: White Bear Studio/Getty Images

Azonnal menj orvoshoz, ha nem akarsz mosakodni, nagy lehet a baj!

A depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz (PTSD) és más érzékszervi feldolgozási zavarok is befolyásolhatják a tisztálkodással kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket - áll egy szaklapban.

A healthline.com arról ír, hogy a mentális betegségek még a leghétköznapibb dolgokra is hatással vannak, így a zuhanyzás vagy a fogmosás sem kivétel.

Egy mentálisan beteg ember gyakran túl nagy lendülettel és megszállottsággal fürdik, máskor pedig nehezen tudja fenntartani a személyes higiéniát – vagyis könnyen átlép ezeken a napi rutinokon - olvasható magyarul a hazipatika.com-on.

Az eredeti cikk szerzője Carla Manly, klinikai pszichológus úgy fogalmaz, hogy "dolgoztam már olyan ügyfelekkel, akik úgy írták le a depressziójukat, mint "egy állandó szürke felhőt", "egy olyan érzést, mintha egy rakás tégla alatt ragadtunk volna", és "egy olyan nehéz súlyt, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy még az ágyból is felkeljünk".

"Az érzékszervi feldolgozási zavarokkal küzdő egyéneknek nehézséget okozhat a zuhanyzás, mert a víz hőmérséklete vagy tényleges fizikai érintése fizikailag fájdalmas számukra."

Bizonyos mentális betegségek miatt viszont az emberek túl sokat mosakodhatnak, vagy megszállottjai lehetnek a tisztaságnak. A mentális betegség, amelyet leggyakrabban a tisztasággal társítunk, a rögeszmés kényszerbetegség (OCD).

Az egyik tünet, a a szexuális zaklatás utáni erőteljes mosás. "Az ilyen viselkedés végső célja az, hogy csökkentse a megsértett és "piszkos" érzést, és növelje a biztonságérzetet."

Egy mentális betegnek jobb segítséget kérni, ha küzd a higiénia gyakorlásával, még akkor is, ha tudja, hogy kellene, vagy ha úgy érzi, hogy túlzásokba esik – nagy valószínűséggel támogatásra lehet szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×