eur:
392.62
usd:
352.35
bux:
0
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Nyitókép: Pixabay

Leölik a medvék ötödét, felháborodtak a természetvédők

Tavaly rekord számú, 700-nál is több medvét lőttek ki Svédországban. Idén mintegy 500 barna medve juthat erre a sorsra.

A természetvédők aggodalmai ellenére Svédország hatóságai annyi engedélyt adtak ki, hogy az ország barnamedve-populációjának 20 százalékát kilőhetik az ország augusztus 21-én kezdődő éves medvevadászati szezonjában - írta a The Guardian.

A közel 500 barnamedve elpusztulásával körülbelül 2000-re csökkentenne a medvék száma Svédországban, ami 2008 óta csaknem 40 százalékos visszaesést jelent.

A kiadott engedélyek mennyisége, a medvék számának csökkenése miatt aggodalmukat fejezték ki a természetvédők (és egyes vadászok is), akik szerint Európa nagy ragadozópopulációi megfelelő védelem nélkül egyes országokban "összeomolhatnak". Magnus Orrebrant, a Svéd Ragadozó Szövetség elnöke szerint ez színtiszta trófeavadászat, semmi más. És legfőképp nem megfelelő vadgazdálkodás, mert csak az állatok leöléséről szól, ahelyett, hogy "legjobb tudásuk szerint megóvnák" őket.

Svédországban az 1920-as években a barnamedvék vadászata kis híján a kihalásukhoz vezetett, de a körültekintő vadgazdálkodásnak köszönhetően a populáció 2008-ban elérte a 3300-as egyedszámot, ami csúcsot jelentett. Az elmúlt öt évben azonban egyre több medvére vadásztak, tavaly rekordot jelentő 722 állatot lőttek ki. Idén 486 medvét ölhetnek meg a vadászok, és további meghatározatlan számú medve kilövésére kerülhet sor azokon a helyeken, ahol a medvéket a haszonállatokat veszélyesnek ítélik.

A medvék vadászata 2022 novemberében kapott lendületet egy új törvénnyel, amely nagyobb felhatalmazást adott a helyi vadásztársaságoknak a nagyragadozók, köztük a medvék populációinak felügyeletére.

A brit lap megjegyzi: az elmúlt években több száz farkast és hiúzt is kiirtottak, ami szintén aggodalmat keltett az ökológusok körében.

Az ügyben Magnus Rydholm, a Svéd Vadászati ​​és Vadgazdálkodási Szövetség kommunikációs igazgatója elmondta: "Csupán a svéd kormány vadvédelmi politikájának irányelvét követjük. Az egész az emberek és a nagyragadozók közötti egyensúlyról szól. Ezért kezdődik holnap a medvevadászat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×