eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: mnb

Érkezik a Rubik-kockás speciális forintérme

Az emlékérmét július 13-án, a játékot megálmodó és megalkotó ifj. Rubik Ernő 80. születésnapján bocsátják ki.

A háromdimenziós mechanikus logikai játékot 1974 tavaszán fejlesztette ki ifjabb Rubik Ernő, melyet eredetileg bűvös kocka néven szabadalmaztatott 1977. december 31-én. A térbeli mozgás szemléltetésére is kiválóan alkalmas tanulási segédeszközben az alkotó hamar felismerte az izgalmas játék lehetőségét, ami egyszerre egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi.

A térbeli logikai játék 1980-as átkeresztelését követően, Rubik-kocka® néven alig néhány év alatt meghódította a világot. 1982. június 5-én szervezték meg az első Rubik-kocka-világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg. A Rubik-kockát ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon. Töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az 500 milliót.

Megalkotásának 50. évfordulója, illetve ifjabb Rubik Ernő születésének 80. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „50 éves a Rubik-kocka” megnevezéssel 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 13-án.

Az emlékérme elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő.

A rajta szereplő névérték ezen érme gyűjtői értékének megőrzését szolgálja - írta közleményében az MNB.

Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka ábrázolása látható, melynek jól ismert színeit különböző felületi struktúrák érzékeltetik. Az előlapon találhatók az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a bal alsó oldalhoz igazítva a „MAGYARORSZÁG” felirat, a jobb alsó oldalhoz igazítva a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a vízszintes szimmetriatengely bal oldalán a „BP.” verdejel, jobb oldalán pedig a „2024” verési évszám.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka belső szerkezetének ábrázolása látható, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” felirat olvasható. Az ábrázolás jobb oldali részébe illesztve a Rubik-kocka felhasználási jogaival rendelkező Spin Master Toys UK Limited jubileumi Rubik-kocka logójának a magyar változata szerepel. Az alsó csúcsban a tervezőművész Szilos András mesterjegye látható.

A különleges, hatszögletű emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetéből (Nordic gold) készült, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, különleges – úgynevezett proof-like – technológiával.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

A női vízilabda-válogatott kétgólos vereséget szenvedett a hollandoktól

A magyar női vízilabda-válogatott, a torna első mérkőzésén, 10-8-as vereséget szenvedett a hollandoktól. Rosszul kezdődött a meccs, 3-0-ra vezettek a hollandok, de 4-4 után többször is lehetőség nyílt átvenni a vezetést. Nem sikerült, ráadásul az utolsó egy perc is az ellenfélnek sikerült jobban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 07:40
2024. július 27. 07:00
×
×
×
×