eur:
400.95
usd:
365.53
bux:
73891.81
2024. október 7. hétfő Amália
Nyitókép: Pixabay

Gigantikus jelszóadatbázis került nyilvánosságra, bárki érintett lehet

Soha korábban nem készült még ekkora gyűjteménye az internet népe által használt jelszavaknak - közel tízmilliárd darabról van szó.

Kikerült a világhálóra minden idők legnagyobb jelszóadatbázisa, amely összesen 9 948 575 739 darab jelszót tartalmaz, ráadásul a megszerzéséhz sem kell tech-zseninek lenni - írja a 24.hu.

Az érzékeny adatokat tartalmazó, RockYou2024 névre hallgató összeállítás viszont nem csak friss jelszavakat tartalmaz, hanem régieket is, ugyanis több évvel ezelőtt jelent meg előző verziója, a RockYou2021. Ez lényegében annak egy kibővített verziója, másfél milliárddal több jelszóval. Mint írják,

Voltaképpen egy olyan csomagról van szó, ami az emúlt években a netre kikerült jelszavakat gyűjti egyetlen helyen.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan milyen és honnan érkező információkat tartalmazhat az adatbázis, így bárki érzékeny információi szerepelhetnek benne - írják. Ez egy újabb emlékeztető, hogy érdemes jelszavainkat bizonyos időnként lecserélni, és nem szabad két helyen ugyanazt használni.

Az alábbi szempntokat érdemes figyelembe venni jelszó megadásakor, módosításakor:

  • minden fiókhoz erős és egyedi jelszót rendeljünk hozzá,
  • a számok és a speciális karakterek nehezítik a hackerek dolgát,
  • ahol csak lehet, adjunk fiókunkhoz kétfaktoros hitelesítést (2FA),
  • és egy jelsazókezelő is sokat segíthet a belépési adataink nyomon követésében, számontartásában.

A lap hozzáteszi még, hogy érdemes például a Google Chrome jelszókezelőjét használni, annak is különösen a Password Checkup funkcióját, ami a RockYou2024-hez hasonló adatbázisokra "támaszkodva" képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha a hitelesítő adataik megegyeznek a már netre kiszivárgott kódok valamelyikével.

Manuálisan is elvégezhető az ellenőrzés a Chrome böngészőben:

  • kattintsunk a három ponttal jelzett menüre,
  • válasszuk ki a Beállítások menüpontot,
  • keressük meg az Adatvédelem és biztonság fület,
  • válasszuk ki az Ellenőrzés most lehetőséget, ha a böngésző nem jelzi már alapból, hogy talált néhány átgondolásra érdemes jelszót,
  • és elvégeztethetjük a böngészővel is az általa javasolt módosításokat.

Android okoseszközön azelső két lépés ugyanez, utána a Biztonsági ellenőrzés elemre kell kattintani, ahol szintén meg fog jelenni az Ellenőrzés most jelzés a jobb alsó sarokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×