eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szúnyogirtás ködképző generátorral Pécsett 2017. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Szúnyoggyérítés: miért vegyi anyagot használ a katasztrófavédelem? – itt a válasz

A meteorológusok erre a hétre is csapadékos időjárást ígérnek, márpedig ez – az előző hetekhez hasonlóan – a szúnyogoknak kedvez. Dóka Imre őrnagyot, a katasztrófavédelem helyettes szóvivőjét kérdeztük a héten várható szúnyoggyérítésről.

A héten 13 vármegyében, összesen 441 településen várhatók szúnyoggyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban.

Minap a Telex egyik cikkében felvetette, hogy Magyarországon főként a kémiai, vagyis a vegyszeres szúnyoggyérítést alkalmazzák, szemben a biológiai módszerrel. A megszólaló szakértők szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a szúnyogok hosszabb távon immunisak lesznek a felhasznált vegyszerekre, ami elősegítheti a vérszívók terjedését.

Dóka Imre arra a kérdésünkre, hogy mi alapján dönti el a katasztrófavédelem, hogy mikor, hol és milyen módszert alkalmaz, úgy fogalmazott, a katasztrófavédelem az elmúlt három évben feltérképezte a csípőszúnyogok tenyészőhelyeit azokon a területeken, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki, azaz a folyók menti térségeket és a nagyobb tavak környéket.

Itt biológiai módszert alkalmaznak, aminek az aránya évről évre nagyobb

– mondta. A szakemberek ennek során egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe – például a Balaton és Velencei-tó környékén, a Dunakanyarban, illetve a Tisza menti települések egy részénél.

Dóka Imre a kijuttatott – nem biológiai, hanem földi kémiai, esetleg légi kémia – szereket illetően hangsúlyozta: a szúnyoggyérítést végző cégek tevékenységi engedéllyel rendelkeznek, a szerek uniós engedélykötelesek, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ is ellenőrzi alkalmazhatóságukat.

Arányok

Az őrnagy elmondása szerint a tavaszi időszakban a levonuló árhullám miatt az árterekben nagyobb számban jöttek létre olyan tenyészőhelyek, amelyek a szúnyogok számához hozzájárulnak (egy pocsolyából több száz, akár több ezer szúnyog is ki tud fejlődni), ezeken az árterületeken biológiai gyérítést végeznek a szakemberek. Amikor már a kifejtett szúnyogok ellen kell védekezni, akkor pedig a kémiai módszert alkalmazzák. Dóka Imre hozzátette: pontos arányokat nem lehet meghatározni, hiszen az időjárás komoly befolyásoló tényező – mind a kivitelezés, mind a szúnyogszám esetében.

A vérszívók alkalmazott szerekhez való esetleges immunitásáról elmondta, hogy a szakembereik álláspontja szerint ez abban esetben lehetne legfeljebb igaz, ha az egész országban ugyanazt a szert alkalmaznák, de mivel a földi kémiai, illetve légi kémiai kezelés kizárólag a lakott területeken zajlik, a külső területeken nem érintkeznek a szúnyogok az adott készítményekkel. „Ezért

a visszakereszteződés miatt nem alakul ki rezisztencia”

– fogalmazott az őrnagy.

Az említett cikk hivatkozik egy 2018-as, az Magyar Tudományos Akadémia által kiadott szakmai javaslatra, amely azt sürgeti, hogy legyen koncepcióváltás a szúnyoggyérítésben, és az ország térjen át a biológiai gyérítésre. Dóka Imre emlékeztetett: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság magát a beavatkozást, tehát a központi szúnyoggyérítést koordinálja, emellett vannak a kivitelező cégek és szakemberek. Szerinte nyilván ők is nézik, figyelik és tudatában vannak annak, hogy hol és milyen kezeléseket kell alkalmazni; a megjelenő új technológiák függvénye lesz, hogy megvalósul-e a javaslat.

Dóka Imre végül megjegyezte, többféle technológiai áll ugyan rendelkezésre – mind a kémiai, mind a biológiai gyérítés esetében –, a szerek felhasználásában nagy korlátot jelent az is, hogy mit ír elő az uniós, illetve a hazai szabályozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×