eur:
392.44
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Panorama of foggy or misty morning over european city Budapest, Hungary. Landscape of big old town with gothic or neo gothic architecture at sunrise or sunset in summer. View from above. No people
Nyitókép: undefined/Getty Images

Ebbe belehalhatunk – súlyosan terhelt Budapest levegője egy káros anyaggal

A klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezés tavaly Budapesten már április 25-én átlépte az éves határértéket.

Bár a kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége az elmúlt évek során csökkenő trendet mutatott az Európai Unió a 27 tagállama és a szigetországok fővárosaiban, annak szintje még így is meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezet határértékeit – írja a Portfolio.

A WHO szerint a NO2-koncentráció 24 órás átlagának nem szabad meghaladnia a 25 mikrogramm/köbméter értéket, míg éves időtávon a 10 mikrogramm/köbmétert. A Centre for Research on Energy and Clean Air említett jelentése szerint jelenleg

évente több mint 430 ezer európai veszíti életét a magas NO2-szintek következtében,

ami csaknem 60 százalékkal 180 ezer alá csökkenhetne a WHO-ajánlásokhoz történő igazodással.

Ezzel együtt 2016 és 2021 között a legtöbb uniós fővárosban mérséklődött a nitrogén-dioxid-koncentráció szintje. Sőt, 2005 és 2020 között lényegében feleződött a nitrogén-oxidok kibocsátása az EU-ban.

Az európai fővárosok között ugyanakkor nagy különbségek vannak a nitrogén-dioxid-kibocsátás tekintetében. A NO2-szennyezés Tallin, Helsinki és Stockholm városaiban a legalacsonyabb, míg a legrosszabbul e szempontból Párizs, Ljubljana és Róma teljesít.

A CREA minden uniós fővárosra kiszámolta, hogy az adott település kibocsátása éven belül pontosan mikor éri el és haladja meg a WHO éves határértékeit. E szerint Párizs NO2-kibocsátása tavaly már március 31-én túlszárnyalta azt az értéket, amelyet a WHO szerint az egész év során legfeljebb elérhetett volna.

Budapest már április 25-én elérte az éves határértéket,

vagyis itt a hatodik legsúlyosabb a NO2-szennyezési helyzet a 28 vizsgált város közül. Közvetlenül Budapest után Bukarest következik (április 26.), míg a régióban a legkevésbé Pozsonyban kedvezőtlen a helyzet, ahol 2022-ben augusztus 30-án érték el az éves határértéket.

A légszennyezési határértékek folyamatos túllépése miatt az Európai Bizottság a tagállamok többsége ellen már számos kötelezettségszegési eljárást indított. Magyarország ellen – más tagországokhoz hasonlóan – a határértéket tartósan meghaladó szálló por (PM10) szintek, illetve a nitrogén-dioxid szintek tartós túllépése miatt is indult ilyen eljárás.

A nitrogén-oxidok kibocsátásának problémájával a magyar kormány 2021-es Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiája is foglalkozik a 2050-es klímasemlegesség elérésének lehetőségeit vizsgálva, 2011 óta pedig rendelkezik a Kisméretű Szálló Por (PM10) Csökkentés Ágazatközi Intézkedési Programjával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×