eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: rakosivipera.hu

Viperamentés: nem mérgesedett el az ügy

Rekord szaporulatot értek el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) viperaközpontjában – tájékoztatta az InfoRádiót Halpern Bálint, a szervezet viperavédelmi programvezetője. A rákosi vipera csak Magyarországon honos, rendkívül veszélyeztetett kígyófaj, amelynek eszmei értéke példányonként egymillió forint.

Az MME Rákosivipera-védelmi Központját 2004-ben hozták létre a Kiskunsági Nemzeti Park egy távoli pontján található tanyán. Az ember tájhasználata miatt végveszélybe került ritka kígyófajt azzal a céllal kezdték el tenyészteni, hogy vissza lehessen telepíteni azokra a területekre, ahol eltűnt vagy az állománya megritkult.

„Ez a kígyó a gyepek lakója, mi emberek ezeket azonban felszántottuk, beerdősítettük, a megmaradt részeken pedig intenzív gazdálkodásba kezdünk” – magyarázta Halpern Bálint.

Miután a rákosi vipera egy olyan ritkaság, ami kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, Magyarországnak világszintű a felelőssége abból a szempontból, hogy az élőlény fennmarad-e, vagy eltűnik – hangsúlyozta a szervezet viperavédelmi programvezetője. Arra is emlékeztetett, több nemzetközi szerződéshez is csatlakoztunk, amelyek állami szinten garantálnak védelmet az egyes élőlényeknek. Mint fogalmazott, a rákosi viperáról több évtizede elindult már a közös gondolkodás, és arra a konklúzióra jutott, hogy aktívan kell tenni azért, hogy az állat fennmaradhasson.

A 2004-ben létrehozott viperaközpontot – egy uniós pályázatnak köszönhetően – nemrégiben felújították és bővítették, és ennek a gyümölcse érett most be, miután idén rekordszaporulatot értek el:

az elmúlt években megszokott átlag tíz helyett 14-15 utódot fialtak a nőstények,

ami arra utal, hogy a felújítás után jobban is érzik magukat az állatok.

A szervezet 2010 óta foglalkozik azzal, hogy az arra rátermett példányokat szabadon engedjék. Azóta több mint 700 rákosi viperát engedtek el a Kiskunság és a Hanság területén. A szakértő kiemelte: ezek mind olyan helyek, ahol az alkalmasságnak része, hogy a viperák jelenléte semmilyen jövőbeni konfliktust ne szüljön. „Ahol ténylegesen úgy érezzük, hogy hosszú távon is meg tudjuk őket védeni, illetve az emberek számára sem okoznak kellemetlenségeket.”

A rákosi vipera mérge egyébként „nem annyira erős”, az elmúlt száz évből nem tudni halálos marásról. Már maga az ember–állat-találkozás is ritkaság, a kígyó pedig általában próbál elmenekülni, így a marás inkább azoknak jut osztályrészül, akik ebben a hüllőt megpróbálják megakadályozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×