eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Freund Tamás: neurológiai problémákhoz vezethet a gyermekek céltalan szörfözése a neten

A Magyar Tudományos Akadémián tartottak konferenciát az álhírekről, a közösségi média platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és a média jövőjéről.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai által szervezett nemzetközi média- és internetkonferenciát a Magyar Tudományos Akadémián tartották, két nap alatt 32 szakember tartott előadást egyebek mellett az álhírekről, a közösségi média platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és a média jövőjéről – derül ki a szervezők közleményéből.

A kerekasztal-beszélgetéseket online lehetett követni, de október közepétől elérhetők lesznek a Gyermekmentő Szolgálat YouTube-oldalán.

A konferenciát Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke vezette és nyitotta meg.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, milyen neurológiai problémákhoz vezet a gyermekek céltalan internethasználata. llyenkor ugyanis fokozatosan elvész a motiváció, az érzelmi viszonyulás, viszont

teleíródnak az agy átmeneti tároló rekeszei olyan információkkal, amelyekből egyetlen eredeti, új gondolat sem fog támadni.

Azt tanácsolja a szülőknek, tudatosan keressenek olyan elfoglaltságot gyermekük számára, amely gazdagítja a belső világukat, és érdekesebb a világhálónál.

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője a deepfake-jelenségről szólt előadásában. Különös hangsúlyt ad a témának az orosz-ukrán háború, ahol rögtön az összecsapások elején mindkét fél élt a deepfake-kel. Ez a technológia villámgyorsan fejlődik, ezért fontos, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon.

Klausz Melinda, a kozossegi-media.com ügyvezetője a konferencián elmondta:

egy "átlagos" tini naponta 9 órát aktív az online térben,

és ebből egyre több időt töltenek a TikTokon és a legújabb közösségi média-felületen, a BeRealen vagy a Poparazzin. Az utóbbi, eredetileg vidám, táncos videókat bemutató platform, életveszélyes tartalmakat is bemutat, és sokszor erre ösztönző challenge-eket is tartalmaz. Az új felületek arra biztatnak, hogy magunkról és a barátainkról is készítsünk tartalmat, így adatvédelmi kérdéseket is felvetnek. A TikTok ráadásul minden korábbinál gyorsabban ráhangolódik a felhasználó igényeire, így nem csupán beszippantja és addiktív módon függővé teszi a gyerekeket, hanem a kínai államnak szolgáltatott adatok által könnyen kiismerhető, manipulálható és akár zsarolhatóvá is válhat a felhasználó.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója prezentációjában a gyerekek világhálón való biztonságáról beszélt. A szülők és oktatók részéről olyan légkör kialakítását javasolta, amibe hajlandóak bevonni a felnőtteket.

Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus szerint egy friss magyar kutatás alapján

a mai középiskolások mintegy húsz százaléka függ az elektronikus eszközöktől, ami napi hat óra netezést jelent.

A gyerekeket szerinte fokozatosan kell bevezetni az internet világába, és bizalommal, partnerséggel kell kereteket szabni nekik.

Bereczki Enikő ifjúsági- és generációs szakértő, mentálhigiénés prevenciós specialista arról beszélt, hogy a mai Z generáció (1996 és 2009 között születtek) tagjait meghatározó impulzusok érik. Ilyen a világjárvány, a háború és az annak hátterében megjelenő gazdasági válság, a folyamatos online kitettség, az influenszerek hatása és az ehhez kapcsolódó holdudvar-hatás. A megváltozott társadalmi, és a nevelésben megjelenő szokások miatt az idősebb korosztály részéről ma már elengedhetetlenül fontos a nyitás a Z generáció felé.

A zárszóban Edvi Péter elmondta, az alaptantervben is több információ szerepelhetne a biztonságos internethasználatról. Emellett megállapították: az internettel kapcsolatos törvények szabályozása többször túlzó, elévült, ezért a mai követelményeknek megfelelően módosítani kellene rajtuk.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×