eur:
395.31
usd:
367.47
bux:
71652.51
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Jelölési gond volt némely mogyorókrémmel itthon

Az idei első termékteszten 34 mogyorókrémet vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakemberek 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15 százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el, ezek közül 6 volt bio, 4 pedig édesítőszerrel készült.

A mogyorókrémekben vizsgálták egyebek mellett az allergéneket, az édesítőszereket és tartósítószereket, az aflatoxin-, a zsír-, a transz-zsírsav- és a cukortartalmat, valamint a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból mindent rendben találtak - közölte a Nébih.

A közlemény szerint kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel,

az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével,

a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel. A részletes vizsgálati eredmények itt találhatók meg.

A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve forgalmazók ellen. A vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették, és a határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×