eur:
398.95
usd:
366.07
bux:
89871.91
2025. március 19. szerda Bánk, József
Nyitókép: bocusedorhungary.hu

Bocuse d`Or: a világdöntőbe jutott a magyar csapat

Norvégia nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idén Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjét, amelyen a Veres István séf vezette magyar csapat a kilencedik helyen végzett és bejutott a jövőre Lyonban rendezendő világdöntőre - tette közzé az eredményeket a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a közösségi oldalán.

A versenyen a második helyen Dánia, a harmadikon Svédország végzett. Minden résztvevő nemzet delegálhatott egy tagot a zsűribe is: Magyarországról idén Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d'Or Europe győztese, a 2017-es lyoni világdöntő 4. helyezettje vett részt a grémium munkájában.

A verseny magyarországi selejtezőjének döntőjét februárban tartották, így csak ekkor dőlt el, hogy Veres István képviselheti idén Magyarországot.

Az idei húsos téma a - magyartól különböző, márványosabb, zsírosabb húsú - észt fürj volt, ennek fel kellett használni a belsőségeit és hozzá fürjtojást is kellett tálalni. Ezt a fogást tálra kellett elkészíteni, a tányéron tálalt fogás kötelező alapanyaga pedig a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsa.

Idén is cél volt, hogy a magyar gasztronómia bizonyos jellegzetességei is megjelenjenek a versenyfogásokban, ezért próbáltak magyaros alapanyagokat is felhasználni.

Mivel Veres István erdélyi származású, ezért az erdélyi motívumok a tál, a menükártya és a box dizájnjában megjelentek.

Veres István csapatának Molnár Bence commis (segítő) és Volenter István coach a tagjai. Veres Tamás tapasztalt versenyző, a Michelin-csillagos Babel étteremből érkezett.

Húsz ország csapatai szokták megmérettetni magukat az európai kontinensdöntőn, ezúttal azonban négy versenyző visszalépett a világjárvány miatt. Idén a csütörtöki és pénteki napon is nyolc-nyolc nemzet versenyzett;

Európából ezúttal tíz csapat juthatott tovább a 2021-es lyoni világdöntőbe.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az InfoRádiónak a verseny vége előtt elmondta: az első napot követően a papírforma kezd beigazolódni, hiszen nagyon erősek voltak a skandinávok, ahogyan a házigazda észtek is. A pénteki napon komolyabban számolni kell Norvégia, Franciaország, Finnország csapatával és természetesen a magyar egységgel – tette hozzá Hamvas Zoltán, aki még a verseny közben nyilatkozott az InfoRádiónak.

Az alapanyagokat illetően elmondta, ugyan a húsos téma alapját képező észt fürj nem egy kedvelt étel, sok ideje volt a csapatoknak a felkészülésre. A magyarok séfje, Veres István pedig a korábbi munkahelyén is állandóan étlapon tartotta. Ennek kell felhasználni a belsőseit, tálalva hozzá fürjtojásokat. A másik alapanyag az afrikai harcsa, ami a gasztronómiában nem tekinthető egy mindennapos halnak; a Bocuse d'Orokon jellemzőbb a jóval drágább, értékesebb nyelvhal, rombuszhal, így

ez a választás is komoly kihívás elé állíthatja a versenyzőket.

A világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjét a koronavírus-járvány miatt ebben az évben nézők nélkül kellett megrendezni, de legalább nem veszik el a rengeteg felkészülés – ami az afrikai harcsa esetében legalább 32 egységnyi gyakorlást jelent – hiszen az eseményt májusban egyszer már elhalasztották – emlékeztettet Hamvas Zoltán. A másik alapanyag gyakorlására viszont valamivel valamivel kevesebb idő jutott, miután a nyáron vált ismerté.

Természetesen vannak elvárások a magyar csapattal szemben, tette hozzá a szakember, hiszen anélkül nincs értelme egy versenynek. Nyilvánvalóan minden induló, akár bevallja, akár nem, nyerni szeretne, ami 2016-ban Széll Tamás séf vezetésével már megadatott, így

a minimum, hogy Veres Andrásék magabiztosan kvalifikálják magukat a lyoni világdöntőre,

hiszen a kontinentális versenyek arra szolgálnak, hogy kialakuljon az a mezőny (Európából tíz csapat), amely majd 2021-ben méri össze erejét a döntőben – fogalmazott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán korábban az M1 aktuális műsorában azt is közölte, idén is cél, hogy a magyar gasztronómia bizonyos jellegzetességei is megjelenjenek a versenyfogásokban, ezért próbálnak magyaros alapanyagokat is felhasználni. Mivel Veres István erdélyi származású, ezért az erdélyi motívumok a tál, a menükártya és a box dizájnjában megjelennek.

Veres István csapatának Molnár Bence commis (segítő) és Volenter István coach a tagjai, és minden résztvevő nemzet delegálhat egy tagot a zsűribe is: Magyarországról idén Széll Tamás vesz részt a grémium munkájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Felemásra sikerült a Trump–Putyin beszélgetés – egy ukrán város máris áram nélkül maradt
tudósítónktól

Felemásra sikerült a Trump–Putyin beszélgetés – egy ukrán város máris áram nélkül maradt

A tűzszünet helyett az ukrán energiahálózat elleni támadások leállítására mondott igent Vlagyimir Putyin a Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetésben. Pár órával később egy donbaszi város részben áram nélkül maradt. Az orosz elnök további feltételeket szabott, volt, amiben Donald Trump nem engedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.19. szerda, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. március 19. 05:18
×
×
×
×