eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Riasztó ütemben olvad az arktiszi jég

Az elmúlt tizenöt évben egyre fogy északon a jégréteg, a melegedő víz miatt ráadásul alulról folyamatos az olvadás, télen sem áll le. A meleg tengeri áramlatok mostanra nagyobb jégveszteséget okoznak, mint a légkör felmelegedése. A kutatók attól tartanak, hogy az Északi-sark környéke sosem lesz már a régi.

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint nagyobb a baj az Északi-sark környékén, mint eddig gondolták: a melegedő tengervíz évente nagyjából egy méternyivel csökkenti a jégréteg vastagságát, ráadásul a folyamat a felszíni olvadással ellentétben egész évben kifejti a hatását – írja a Qubit.

Emiatt

a víz hőmérsékletének emelkedése már nagyobb károkat okoz a sarki jégrétegben, mint a légkör felmelegedése.

A meleg áramlatok az Atlanti-óceánból indulnak, majd a Golf-áramlat meghosszabbításaként érkeznek északra. A meleg tengervíz miatt Norvégia északi partjairól és északnyugat-Oroszországból már eltűnt a téli parti jégréteg is.

Megjegyzik, a melegebb áramlatokat általában egy hidegebb vízréteg választja el a jégtakarótól, azonban a tanulmány vezető szerzője, Tom Rippeth óceanográfusa szerint a felmelegedés fokozódásával ez megváltozik: ahogy nő az így alulra szorult víztömeg hőmérséklete, feljebb emelkedik, és eléri a jeget. Mindez az északi áramlatok erősödésével, a jégréteg fogyásával együtt pedig tovább rombolhatja a jeget – ezzel együtt pedig

teljesen átalakíthatja az Északi-sark időjárását.

Sőt, az Egyesült Államok Nemzeti Légkörkutató Központjának (NCAR) adatai alapján a klímatudósok arra jutottak, hogy a terület klímája visszafordíthatatlanul megváltozott, ezért a sarkvidéki éghajlat definíciójának megváltoztatását javasolják. Az NCAR kutatói attól tartanak, hogy nem csupán definíciós kérdésről van szó: az északi jégsapka olvadása valószínűleg már megállíthatatlan, öngerjesztő folyamat, egy brit klímamodell szerint már 2035-ben eltűnhet a jégréteg a nyári időszakokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×