eur:
392.44
usd:
362.58
bux:
72175.26
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Magyar Közút

Új autós-bringás táblák jelennek meg az utakon

Dobogókőn helyezik ki az elsőt, majd az országban mindenütt; a céljuk, hogy ne haljon meg évi 80-90 ember az utakon amiatt, hogy nincs meg a megfelelő oldaltávolság előzés közben.

Új, személygépkocsit és kerékpárt ábrázoló, sárga közlekedésbiztonsági tábla hívja fel mostantól a figyelmet arra, hogy az autósoknak másfél méteres távolságot kell tartaniuk előzés közben a kerékpárosoktól.

A Magyar Közút, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az ORFK és a Tour de Hongrie szervezőbizottsága csütörtökön közös kampányba kezdett a kerékpárosok védelme érdekében. A kampány célja a járművezetők figyelmének felhívása a biztonságos előzési oldaltávolságra.

A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor az InfoRádióban elmondta, az első táblát Dobogókőnél helyezték el. A helyszín pedig nem véletlen: "Nagyon népszerű turistaútvonal, sok kerékpárossal, illetve innen nem messze lesz a Tour de Hongrie egyik utolsó etapja. Innentől aztán országos körútra indul a kampány."

A rendőrségi statisztikák szerint évente 80-90 halálos kerékpáros baleset történik

gondatlan előzés miatt.

2018-ban a Magyar Közút közel 1000 kilométer hazai kerékpárút üzemeltetését vette át önkormányzatoktól. "Ez azt jelenti, hogy a külterületi főutakkal párhuzamos kerékpárút-hálózat hozzánk tartozik, ez az összes külterületi kerékpárút felét jelenti. Az elmúlt két évben így nagyon aktív és szoros kapcsolatba kerültünk a kerékpáros-társadalommal, és igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy ne csak az autósokra, de a kerékpárosokra is tudjunk koncentrálni, számukra is tudjunk közlekedésbiztonsági kampányokat indítani" - fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

Hogy hol szükséges táblákat kihelyezni, azt mindenütt helyi kerékpáros szervezetek bevonásával fogják eldönteni. Mind a 19 megyében helyeznek ki táblákat, de az biztos, hogy a turisták által kedvelt helyeken,

  • a Balaton,
  • a Mátra és
  • a Tisza-tó

vidékén biztosan találkozhatunk ilyenekkel, ahogy az Alföld több pontján is.

A táblák gyártását a Tour de Hongrie szervezőcsapata vállalta, a kihelyezésről pedig a Magyar Közút gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×