eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Meteor az égbolton a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj.
Nyitókép: Meteor az égbolton a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe (MTI/Komka Péter)

Csodás programok, klassz helyek a Perseidák megfigyelésére

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek. Most van a csillaghullás legerősebb időszaka.

Idén nyáron ezen a héten lehet majd megfigyelni Magyarországon a legtöbb hullócsillagot, a rajtagok augusztus 24-ig jelentkeznek. Eddig az esti esők és felhősödés nehezítette a megfigyelést, de a Hold fázisa sem túl szerencsés, elég erős a fénye ahhoz, hogy zavarja az észlelést (ilyenkor nem láthatók a halványabb meteorok, vagyis összességében kevesebb hullócsillagot lehet megfigyelni).

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban korábban elmondta: ez egy üstökös nagyon elnyúlt pályáján keringő porszemcsecsapat, amely ilyenkor ütközik bele a Föld légkörében. Szerencsés megfigyelő egy óra alatt néhány tucatnyit figyelhet meg. A Normafa vagy a Hármashatár-hegy megfigyelésre való kiszemelése csak köztes megoldás, a legjobb, ha a csillagos égbolt parkokat választják az érdeklődők.

Programok, megfigyelési helyek

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek és az ő területeik között van több az ország legkevésbé fényszennyezett vidékei közül.

A Zselici Tájvédelmi Körzet mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

A Hortobágy az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillag is látható éjszakánként, míg egy városban mindössze néhány tucat fénypont észlelhető. A Perseida meteorraj is nagyon jól megfigyelhető a puszta egén, például a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkból.

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda, amely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma - írta az AM. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az a látogatókat nappal és éjszaka is.

A Bükki Csillagoségbolt-parkban is számos program keretében ismerhetik meg a látogatók a csillagos égboltot, emellett Répáshután megkezdődött egy egyedülálló csillagászati látogatóközpont, a Bükki Csillagda építése.

A nemzeti parkok és csillagdák programjai többnyire regisztrációhoz kötöttek, ezért előzetesen tájékozódni kell az adott nemzetipark-igazgatóság honlapján, közösségi felületein.

Számos további program megtalálható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×