Járvány idején a konyhai tisztaságra és az élelmiszer-kezelésre is külön nagyobb figyelmet kell fordítani. Mint a Nébih honlapjára feltett összesítésből kiderül, az élelmiszerkezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus-fertőződés kockázatát is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform kiadvány e témájú kiadványában olvasható, a konyha tisztaságán mindenképp javítani kell ilyenkor, ha azt nem egy, hanem több ember használja.
Az összeállítás a bevásárlás megtervezésétől a mosogatásig, szemétkidobásig végigkíséri az embert az élelmiszer-kezelés folyamatában.
Antal Emese dietetikus, szociológus szerint például az átgondolt, tudatos táplálkozás és az élelmiszerek megfelelő ismerete társadalmi szinten is hasznos.
"Ha
pánikreakció és felhalmozás helyett a szakértők tanácsai alapján tájékozódunk,
és kreatívan, a rendelkezésünkre álló élelmiszereket változatosan felhasználva állítjuk össze étrendünket, akkor nemcsak egészségesek maradhatunk, hanem a veszélyhelyzet élelmiszeripari és -kereskedelmi hatását is csökkenthetjük."
A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, dr. Rurik Imre szerint "a táplálkozás alapvető élettani folyamat, amely nagy fokban befolyásolhatja egészségi állapotunkat. A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést, vagy kórházba kerülést".
A kis kiadvány letölthető INNEN.