eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pexels

Közlekedési életmódváltást sürget a Magyar Kerékpárosklub

Senkit nem buzdít lakhelye elhagyására, csak azt szorgalmazza, hogy ha valakinek el kell mennie otthonról, az kerékpárral tegye.

A tavaly áprilisihoz hasonló kerékpáros forgalmat mértek a héten Budapesten, sokan a koronavírust úsznák meg a biciklizéssel - írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

A koronavírushoz kapcsolódó munkahely- és iskolabezárások után - mint szombati közleménye fogalmaz - töredékére esett a budapesti forgalom. Korábbi csúcsidőkből is eltűntek a dugók, a BKK-járatok utasszáma tizedére csökkent.

"Nem így a kerékpározásé. Már a vészhelyzet bevezetése előtt látható volt a biciklis forgalom növekedése Budapesten. Csütörtökön - a vészhelyzet kihirdetésének napján - a hasonlóan napos keddi forgalom másfélszeresét mérte a Bem téri biciklis forgalomszámláló. Másnap, pénteken - amikor rengeteg munkahelyet már bezártak - is ugyanannyian gurultak el itt, mint a hasonlóan borús szerdán" - folytatódik a nyilatkozat.

Az iskolák bezárásával kezdődő március 16-i héten napról napra nőtt a biciklis forgalom. Annyian tekertek el a Bem téren, Árpád hídon és a Hungária körúton elhelyezett kerékpáros forgalomszámlálók felett, mint tavaly áprilisban.

"Mindez az összforgalom jelentős visszaesése miatt érdekes igazán. Valószínűleg nem kizárólag a jó idő, hanem a koronavírusos fertőzések elkerüléséért is sokan biciklire ülhettek azok közül, akiknek menniük kellett valahova. Többen voltak közöttük olyanok is, akik napi mozgásigényüket elégítették ki az emberek közti távolságot biztosító kerékpározással" - írja a klub.

A Magyar Kerékpárosklub senkit nem biztat lakóhelye indokolatlan elhagyására. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ha muszáj mennünk valahova, menjünk inkább - az egészséges és környezetbarát - kerékpárral.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×