eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels

Harmadik éve ugyanaz az ország a legboldogabb a világon

Harmadik egymást követő éve Finnország a legboldogabb ország a világon - derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített 2020-as világjelentésből (WHR), amely 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Magyarország az 53. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán.

"Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben" - jelentette ki pénteken Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve, hogy Finnország idei "győzelme" különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

Az észak-európai országban eddig 450 koronavírusos esetet regisztráltak, haláleset nem történt.

A koronavírus-járvány kitörése előtt készített 2020-as World Happiness Report 2017 és 2019 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak "boldogságát" tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A tízes élmezőnyben Finnország után Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg következik a sorban. Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok a 18. helyen végzett.

"Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség" - húzta alá közleményében Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×