eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: hyperjet.hu

Új frontot nyitottak a balatoni hyperjetháborúban

A víziközlekedésről szóló törvény módosítását kezdeményezi egy civil egyesület a jetskik és a hyperjet megjelenése miatt, céljuk, hogy kitiltsák a Balatonról ezeket a járműveket.a Balatonon.

Már 2018 őszén, az elektromos jet-skik megjelenésének hírére aláírásgyűjtésbe kezdett a Nők a Balatonért Egyesület, tavaly pedig, amikor megjelent Siófokon az óránkénti 90 kilométeres sebességre is képes hyperjet, újabb tiltakozásba kezdtek. Mostani petíciójukban azzal érvelnek, hogy a jármű elviselhetetlenül zajos, dízelmotorja szennyezi a környezetet, a nagy sebessége miatt pedig rendkívül veszélyes emberre, állatvilágra egyaránt.

Megoldást is javasolnak a petíció megfogalmazói, mint írják a Balaton és a balatoni turizmus érdekében, azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a víziközlekedésről szóló törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a nagy sebesség tilos. Azt is kérik, hogy a megoldás ne sebességkorlátozó táblák kihelyezése legyen, mert ez a törvényszegésre hajlamosakra csak kevéssé hat. Mondja ki a törvény, hogy csak korlátozott sebességet lehetővé tevő motorokat lehet a balatoni csónakokra és hajókra fölszerelni. A sebességkorlát meghatározásához pedig ajánlják a balatoni nagy kirándulóhajók sebességét.

Az Infostart is többször beszámolt a hyperjetek megjelenése körüli vitáról. Legutóbb február 12-én írtunk arról a fordulatról, hogy a rendőrség mindent rendben talált annál a szupermotorcsónaknál, amelyik az innovációs tárca szerint nem rendelkezett az összes engedéllyel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állaktimára tavaly novemberében azt közölte, „a személyszállító kishajó üzemeltetője a Balatonra vonatkozó üzemeltetési engedélyt mostanáig nem kért és nem kapott, míg a belügyminiszter idén januárban azt tudatta: „a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság a hajót többször ellenőrizte, amelyek során szabálysértést nem észlelt”. A két tárca ugyanarról a hajóról fogalmazta meg álláspontját.

A hyperjetet működtető vállalkozó elismeri, hogy kishajó és csónak csak a hatóság által kiadott engedéllyel közlekedhet, a hyperjet azonban szerinte nem ebbe a kategóriába sorolandó, így nem volt szükség a minisztérium által említett engedélyre, és jogszerűen működtek.

A Népszavának korábban nyilatkozó szakemberek szerint egyébként jobb nyári napokon akár kétmillió forintot is termelhetett a hyperjet. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke pedig tavaly nyáron arról beszélt az InfoRádiónak, hogy van igény a gyors hajókra a Balatonon, mert "a vendégek keresik az élményeket, és nem csak a szárazföldön." Eközben azonban Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetég elnöke is azon a véleményen van, hogy nem szabadna beengedni a Balatonra ezeket a vízi járműveket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×