Veres István, a budapesti Babel étterem séfje nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét szerdán Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.
A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat magyar séf versengett:
- Veres István,
- Palágyi Eszter (Matild Palace),
- Haraszti Zsolt (Societé),
- Csik Gábor (Caviar&Bull),
- Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont),
- Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).
A második helyen Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis, a harmadik helyen Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis végzett.
A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt.
A haltál kötelező alapanyaga 6 egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és a meglepetés zöldség, a káposzta volt. A hústál kötelező alapanyaga 7 darab fürj, két kacsamáj és egy üveg vörösbor volt.
Veres István úgy fogalmazott, hogy győzelme a kitartó munkának köszönhető. "Ez egy olyan verseny, amelyben szerintem nincsenek ellenfelek, hanem folyamatosan magaddal küzdesz, magadat kell legyőznöd. Az volt a célom most is, mint mindig, hogy én legyek a legjobb, mert maximalista vagyok" - fejtette ki a séf.
Hozzátette: teljesítményével ennek ellenére nem teljesen elégedett, az európai döntőre mindent pár százalékkal még jobban kell csinálnia.
"Nem hiszek a tökéletességben, a fejlődésben hiszek"
- mondta Veres István.
A legjobb konyhai munkát elismerő különdíjat szintén Veres István kapta. A legjobb csapatmunka és a legjobb hústányér díját Haraszti Zsolt, a legjobb haltányérért járó elismerést Kelemen Roland kapta. A legjobb commis-nak Molnár Dávidot, Csik Gábor segédjét választották. A környezettudatosságot elismerő fenntarthatósági különdíjjal Kelemen Rolandot tüntették ki. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét a Sirha Budapest 2020 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Hungexpo területén rendezte meg.