eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Rendkívüli zsákmány akadt egy balatoni pecás horgára

Gyönyörű mintázatú menyhalat fogott egy horgász csütörtök hajnalban a badacsonyi mólón.

A fogás nem a mérete miatt kiemelt jelentőségű, hanem mert azt bizonyítja: sikeresek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. erőfeszítései a hatvanas években kihalt őshonos halfaj újrahonosítására.

Két ajkai horgász elsősorban süllőzni érkezett Badacsonyba, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett. A megforduló szél 23:00 óra körül tisztította ki a terepet, a kitartó horgászok ekkor tudták bevetni készségeiket, amelyeken fagyasztott fűzött csalihalat kínáltak fel. Az éjszaka során érkezett is két süllő, majd hajnalban egy gyönyörű mintájú menyhal bukkant a felszínre. Szerencsére, a horog a szájszélbe akadt, így gyors fotózás és mérés után a zsákmány egészségesen úszhatott vissza élőhelyére – olvasható a beszámoló a halgazdálkodási cég honlapján. A jelek szerint ez a faj jól érezi magát a Balatonban, legalábbis erre lehet következtetni a 44 cm-es és 0,91 kg-os testméretből.

A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd – a kutatók véleménye szerint – az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi balatoni előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudni, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. 2015. júniusban indította el a menyhal újrahonosító programját, akkor Tihanyban került az első kosárnyi kétnyaras példány a tóba. Amíg az állomány nem erősödik meg, a Balatoni Horgászrend tiltja a menyhal elvitelét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×