eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Feltérképezték a klímaváltozásnak leginkább kitett magyar régiókat

A globális éghajlatváltozás hatással van az általános egészségi állapotra, a megbetegedési és halálozási viszonyokra, valamint az egészségügyi ellátórendszer működésére is. A KSH által publikált kiadványból kiderül, az éghajlati sérülékenység földrajzilag jól körülhatárolható Magyarországon.

A kutatás szerzői a hazai klímaforgatókönyvek és sérülékenységvizsgálatok alapján úgy számolnak, hogy Magyarországon a hőhullámos napok gyakorisága 2050-ig 20-70 százalékkal növekedhet.

A hőhullámok bizonyított egészséghatásai hőstressz kialakulásával, a keringési rendszeri megbetegedések gyakoribbá válásával és többlethalálozással járnak együtt, jegyzik meg. A közvetlen és közvetett egészséghatások mindenkit érintenek, azonban vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek nagyobb mértékben sérülékenyek, emelte ki az agrarszektor.hu.

A hőhullámok az 1990-es évek eleje óta egyre gyakrabban fordulnak elő, ez idő alatt a legjelentősebb hőhullámok 12-52 százalékkal növelték a többlethalálozás mértékét.

A tanulmány szerint

a hőhullámokkal szembeni érzékenység területi mintázata részben a beépítettséggel és az urbanizáltság fokával, részben a hátrányosabb társadalmi-gazdasági helyzettel mutat szorosabb kapcsolatot.

A sűrűbben beépített településeken élő népesség érzékenyebben reagál a városi hőszigethatásra, viszont a városokban erős a társadalom alkalmazkodóképessége is. Ezzel szemben a hátrányos helyzetű Északkelet- és Délnyugat-Magyarországon az erős érzékenység gyenge alkalmazkodóképességgel párosul. A középhegységek vonala kettéosztja az országot: míg északnyugaton összességében mérsékelt a társadalom sérülékenysége a klímaváltozással szemben, addig délkeleten erős.

Az ország sérülékeny régiói egyben az ország legfontosabb mezőgazdasági területei is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×