eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Kamp-Lintfort, 2018. július 27.39 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála egy napraforgóföldön az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban 2018. július 27-én. A német meteorológiai szolgálat, a DWD hőségriadót rendelt el az ország nagy részében. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: Sascha Steinbach

Rendkívül erős hőhullám érkezik, itt az európai figyelmeztetés

Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), hétfői előrejelzése szerint akár a több mint 70 éve felállított melegrekord is megdőlhet a következő napokban.

A DWD az ország területének nagyjából kétharmadára hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérséklet az északi és északkeleti régiót kivéve legalább két napon keresztül mindenütt meghaladhatja a 32 Celsius-fokot. A délnyugati térségben a hőség szélsőségesen erős UV-B sugárzással jár együtt.

Az Ulla nevű fronttal Afrikából Németország fölé örvénylő száraz, meleg légtömegek révén napról napra nagyobb lesz a kánikula. Hétfőn 34 Celsius-fok lehet a csúcshőmérséklet, 22-25 fok körüli hűvösre pedig csak a tengerparti vidékeken lehet számítani. Kedden 37 fok körül tetőzhet a meleg, de a Rajna folyó mentén akár 39 fok is lehet. Várhatóan a szerda lesz a hét legforróbb napja, amikor már az Északi-tenger és a Balti-tenger partján is megközelíti a 30 Celsius-fokot a napi csúcshőmérséklet, az ország nyugati részén pedig 39-40 fok is lehet.

Így nagy valószínűséggel már a hét első felében megdől az 1947-ben felállított 38,2 Celsius-fokos júniusi melegrekord Németországban.

A hőség tartós marad, a napi csúcshőmérséklet a hét végéig rendre jóval 30 fok felett lehet. Országszerte egész héten napos, száraz idő várható, ami a több mint egy éve aszállyal sújtott északkeleti régiókban tovább fokozza az erdőtüzek veszélyét. A főváros, Berlin körül elterülő Brandenburg tartományban, Szászország és Szász-Anhalt tartomány több részén tűzgyújtási tilalom van érvényben, a DWD a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást adta ki a térségre.

Máshol is hőség lesz

Érkezik a hőség Nyugat-Európa fölé, lesz, ahol 40 Celsius-fok fölé melegszik a levegő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellje alapján.

Szerdán 37-39 Celsius-fokos maximumok várhatóak Spanyolország, Franciaország és Németország egy részén, valamint Olaszország északi felén. Csütörtökön pedig nagy területen, a Pireneusoktól északra és délre is 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és a maximumok pénteken és szombaton sem változnak érdemben. A nyugat-európai államokban várhatóan abszolút júniusi csúcsok dőlnek majd meg, ugyanis a júniusi németországi csúcs 38,5, a franciaországi pedig 41,5 fok.

Magyarországon ennyire melegre most nem kell számítani, de csütörtök délután a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat 36 fok körüli hőmérséklet is - írta a meteorológiai szolgálat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×