eur:
392.8
usd:
363.67
bux:
72266.52
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

A darázs lehet az idei év poloskája - ellensége a sör

Inváziót jósol a szakember, a királynők könnyedén átvészelték a telet. Így néz ki az ideális darázscsapda

Noha úgy tűnik, megvan a poloska halálos ellensége - az Olaszország felől érkező szamurájdarázs -, úgy tűnik, az életünket megkeserítő rovarok sohasem fogynak el. Mint a Szoljon.hu írja, az idei megfigyelés szerint hamarabb "indult be" a természet tavasszal, mint szokott, a tapasztalatokat pedig Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója is alátámasztotta a lapnak.

A tavalyi sokdarazsas év után idén sem lesz jobb a helyzet, igaz, nem késő védekezni.

"A darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük. Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen" - figyelmeztet a szakember.

A védekezés technikájáról szólva elmondta, félbe kell vágni egy flakont, a kupakot pedig visszahelyezni, és a következő elegyet kell létrehozni a fejtetőre állított eszközben:

  • negyed liter sör
  • 15 deka cukor
  • negyed liter víz
  • 1 kanál ecet (hogy a méhek ne menjenek rá)

"A darazsat vonzza ez a keverék, és azért ideális most kirakni, mert így nem fog feldúsulni a kolónia" - tette hozzá Molnár Ferenc.

A darazsak akár 4-5-ször is szúrhatnak, szemben a méhekkel.

Darázsirtást pedig csak szakember segítségével szabad végezni, illetve védőfelszerelésben.

"Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darázs ki- és bemenetelét, és

ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó"

- mondta még a jól látható, beázásszerű foltként feltűnő jelenségről.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Újabb véleménycikket közölt a brit Economist magazin Joe Biden amerikai elnök visszalépése mellett érvelve. A hetilap legelőször 2022-ben írt arról, hogy a demokrata elnök jobban tenné, ha nem indulna újra, majd múlt héten ismét a visszalépésre szólították fel Bident. Ezúttal a Demokrata Párt gyakori kampányüzenetét, a demokrácia védelmét idézik, amikor úgy fogalmaznak: "Amerika megújulásának most kell elkezdődnie. Nincs is jobb módja ennek, mint egy új jelölt megválasztása Trump legyőzésére."

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×