eur:
400.67
usd:
371.24
bux:
92445.42
2025. március 26. szerda Emánuel
Nyitókép: Twitter / Bocuse d'Or Official

Mindent elsöprő skandináv fölény a Bocuse d'Or szakácsversenyen

Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett.

A magyar csapat a 12. helyen, az erős középmezőnyben végzett. Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait. A magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.

A legjobb hústál díját Finnország, a legjobb tányértémáért járó különdíjat Franciaország, a legjobb commis díját a dán csapat segítője kapta. Marokkó poszterét választották a legjobbnak.

A díjátadót Jerome Bocuse nyitotta meg, köszöntve a vendégeket, és hangsúlyozva, hogy az elmúlt napok méltó emléket állítottak édesapjának, Paul Bocuse-nak. A mesterszakácsról elnevezett szakácsviadal döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban.

Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official
Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official

A magyarok ételei

A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük, a témák két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye".

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás. A séf a versenynap után azt mondta, mindent meg tudtak csinálni úgy, ahogy akarták.

Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official
Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official
Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official
Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official

A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Elemző: inkább kommunikációs fogásnak tűnik az európai fegyverkezési terv

Ursula von der Leyen 800 milliárd eurós fegyverkezési terve az uniós tagállamok meglévő védelmi kiadásait is tartalmazza, és ha meg is valósulna, akkor sem feltétlenül garantálná azt, hogy Európa később majd ki tudja váltani az amerikai biztonsági garanciákat – mondta az InfoRádióban Nagy Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.26. szerda, 18:00
Balasa Levente
a Siemens Zrt – Smart Infrastructure szakmai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×