eur:
395.06
usd:
367.72
bux:
71616.17
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Nike.com

Jön a százezer forintos hihetetlen okoscipő

Február közepén kerül a boltokba az okoscipő, amely nemcsak adatokat gyűjt a használatról, hanem idomul a viselő lábához is. 

Három éve dolgozik a Nike az Adapt BB cipő fejlesztésén, a Fast Company cikke szerint ez a cég legtöbbet tesztelt terméke. A kosárlabdacipőt az amatőröktől a profikig próbálták, állítólag több mint negyvenezer kilométert tettek meg bennük. A gondos előkészület nem véletlen: az az első okoscipő, amely a használójától és a használatától függőn igazítja magát a tulajdonos lábára.

A cipő talpába szerelt processzor, kisegítő áramkörök és egy kis motor felel a felsőrész lábfejre igazításáért. Ez a technológia kapcsolatot teremt a cég, a cipő és a felhasználója között. A cipőhöz ugyanis egy mobiltelefonos alkalmazás is tartozik. Ennek segítségével a cipőbe épített apró szenzorok révén a cipő „ráigazítja” magát használója lábára. A rendszer pedig tárolja és elemezhetővé teszi a szenzorok gyűjtötte adatokat, így azok a Bluetooth-kapcsolat révén az applikációba juthatnak.

Ennek megfelelően a cipőt időnként tölteni kell, bár a Nike szerint akár 10 napig is működik egyetlen töltéssel.

A cég elsősorban sportcélokra ajánlja a fűző nélküli, lábra simuló cipőt, mert nagy segítséget adhat a jobb teljesítmény eléréséhez. A kinézete is egyedi a lábbelinek, amelyen nincsenek fűzők, viszont világító, változtatható színű LED-szenzorok vannak a talpa oldalán.

Az okoscipőt február 17-től lehet megvásárolni, az induló ára 350 dollár (mintegy 99 ezer forint) lesz. A cég azonban azt ígéri, hogy a technológiát más cipőiben is alkalmazni fogja a közeljövőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Hat hét múlva, 2024. augusztus 7-én, szerdán startol el az idei Sziget, és augusztus 12-én, hétfőn ér véget a bulisorozat a Hajógyári-szigeten. Az elővételes hetijegyek jelenleg 142 900 forintért kaphatók, és a szervezők ígérete szerint az italokat, ételeket jórészt a tavalyi áron lehet majd megvásárolni. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerszünet után a fesztivál sok szempontból megújult: a szervezőknek idén kiemelt célja, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Így, ha a minimálbérhez viszonyítunk, arányaiban akkora kiadást jelenthet 2024-ben a Szigeten bulizni, mint 2008-2010 környékén – számolta ki a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×