eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joulupukki, a lappföldi Mikulás Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hogy jön a karácsonyi kecske a Mikuláshoz?

Azt ma már sokan tudják, hogy a Mikulás finn neve Joulupukki, azt azonban kevesebben, hogy mit is jelent a neve.

Ahogy más nyelvekben és kultúrákban, a finnben is a téli napfordulós pogány ünnephez kötődik Joulupukki (Karácsonyapó) neve, ami szó szerinti fordításban "karácsonyi kecskét" jelent. A finn joulu szó a skandináv julből származik, ami eredetileg egy, a téli napforduló idején tartott germán pogány ünnepet jelent. Ezen az ünnepen pedig az ősgermánok kecskét áldoztak.

A mai finn hagyomány szerint a szentestén ajándékokat szállító Joulupukki egy kedves idős férfi, aki rénszarvasok által húzott szánon közlekedik. Nem a kéményen, hanem az ajtón át megy be a házba, és az első kérdése az, hogy „Laknak-e itt jó gyerekek?”

Ám korábban a "karácsonyi kecskét" mint egy láthatatlan lényt tartották számon, aki a karácsonyi előkészületeket figyeli. Csak a 19. században alakult ki az az elképzelés, hogy a kecske hozza a karácsonyi ajándékot, és ekkoriban terjedt el az a szokás, hogy kecskének öltözik a család egy idősebb férfi tagja.

A század végén azután a kecske szerepét átvette a karácsonyi manó vagy a télapó, és míg az alakkal együtt Skandináviában a név is megváltozott, Finnországban megmaradt a régi, "kecskés" név.

A 20. század első felében azután lakhelye is lett Joulupukkinak: először 1927-ben hangzott el egy gyerekeknek szóló rádióműsorban, hogy Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, ami még a sarkkörön fekvő Rovaniemitől több mint 300 kilométerre, északra fekszik.

Joulupukki az utóbbi évtizedekben mindig egy (valójában több) élő személy. A Mikulásnak Lappföld fővárosában, a sarkkörön fekvő Rovaniemiben saját "városa" van. Mikulásfalva lényegében egy hatalmas szórakoztatóközpont saját postahivatallal, vidámparkkal, manóiskola-programokkal, rénszarvas-szánozással, és persze a Mikulással való találkozási lehetőséggel.

Magyarországra 16 éve látogat el rendszeresen Joulupukki.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×