eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Etessünk, de van, ami az ételnél is fontosabb

Télen a legfontosabb a madarak itatása - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orbán Zoltán szóvivő az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az etetést tél közben is fokozatosan abba lehet hagyni, de ezt semmiképpen se a legkeményebb fagyok idején tegyük.

Ha akkor hagyjuk abba a madarak etetését, amikor beállnak a -10 fokos, vagy annál keményebb fagyok, és napközben is mínuszok vannak, a gyengébb fizikumú madarak bajba kerülhetnek.

Például, ha tudjuk, hogy február idején hosszabb külföldi útra kell mennünk, és azon gondolkodunk, hogy okos-e így elkezdeni az etetést, akkor erre igen a válasz. Orbán Zoltán azt tanácsolja ugyanakkor, hogy amikor már közeleg az utazás ideje, egyszerűen ne töltsük újra az etetőt, abból így szépen lassan kikopik, elfogy az élelem, és ezt érzékelve a madarak odébb állnak.

A legfontosabb téli segítség a madaraknak az ivóvíz,

hiszen a száraz, fagyos napokon ugyanúgy szenvedhetnek a szomjúságtól, a vízhiánytól, mint a júliusi kánikulában, ráadásul nem csak ivásra, de fürdéshez is szükségük van a vízre.

Kenyeret, péksüteményt soha

Három klasszikus eleségcsoportot említett még a szakember, amit érdemes adni a madaraknak, mint mondta,

ezeken kívül semmi másra nincs szükségük.

Az első eleségcsoportot a magvak alkotják. Ilyen például a klasszikus, fekete napraforgómag, amihez érdemes apró magokat keverni, például kölest, vagy nem darált mákot.

A másik eleségcsoportot az állati zsiradékok jelentik, amiből a legjobb lenne a kacsa-, liba-, sertésháj. A szalonna határeset - fogalmazott Orbán Zoltán. Mint mondta, a szalonnát alapvetően sóval tartósítják, ami nem tesz jót a madaraknak, ha viszont van olyan öreg szalonnánk, amit odaadnánk nekik, azt előbb jó alaposan főzzük ki, így mentesítsük a sótól, és így már nyugodtan kitehetjük az etetőbe.

A harmadik eleségcsoportot a gyümölcsök jelentik. A legklasszikusabb az alma, de különösen a lapos területeken nagyon sok bogyós termést, például fagyalt, a borostyánt, vadszőlőt gyűjthetünk, ezeket nagyon szeretik a madarak, különösen a feketerigó és a vörösbegy. Ha ezeket kikötözzük ágastól az etető mellé, boldogan rájárnak majd a madarak.

Ezeken kívül más eleséggel nem érdemes kísérletezni. Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, péksüteményt!

A szakember hozzátette, hogy a boltokban, kertészetekben kapható, műanyaghálós madáreleség is jó, de óvjuk a környezetet, ha a kiürül a háló, szedjük össze és dobjuk a szelektív műanyaggyűjtőbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×