eur:
394.83
usd:
367.44
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Facebook / PET Kupa

Veszélyes hulladékokat is találtak a Tiszában

Több mint 10 tonna hulladékot gyűjtöttek a PET-kalózok, a PET Kupán, a Tisza ártereiben. Az összegyűjtött hulladék felét újra lehet hasznosítani.

A hatodik PET Kupán, a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti 74 kilométeren több mint 400 résztvevő, közel 50 önkéntes takarította a tiszai ártereket. A résztvevők 50 kenuval és 22 darab, hulladékból készült hajóval utaztak a Tiszán.

Egy hét alatt több mint 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Ennek mintegy fele újrahasznosítható, amiről az önkéntesek gondoskodnak, hiszen a versenyzők által gyűjtött ártéri hulladékot ők válogatják át, tömörítik, rendezik külön zsákokba, így előkészítve a hulladékkezelő cégeknek - mondta Hankó Gergely környezetmérnök, az esemény főszervezője.

PET-bányák a Tiszán

"Évek óta használjuk a TrashOut (mindenki számára elérhető) telefonos alkalmazást, amelyben előzetes monitoringok során jelöljük a legsúlyosabban szennyezett helyszíneket, ezeket hívjuk PET-bányának. A PET Kupára érkező versenyzők és önkéntesek ezt használva célzottan indulhatnak a hulladékgyűjtésre" - mondta Hankó Gergely.

A PET Kupa során több vizsgálattal elemzik a víz minőségét is, ezt a WaterScope International végzi, az eredmények még nincsenek meg. Idén a Szent István Egyetem egyik professzora is mintákat vett. "Kifejezetten olyan hulladékokat vitt el, amelyeken már megtelepedtek a különféle élőlények, tehát úgynevezett biofilm keletkezett rajta. A kutatók a műanyagok és az élőlények közötti kapcsolatot vizsgálják, azt, hogy melyik élőlény él szimbiózisban a műanyagokkal, vagy melyik az, amelyik a lebontásukra is képes" - fejtette ki Hankó Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×