eur:
394.99
usd:
367.7
bux:
71434.01
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Wikipedia

Jó hír érkezett az óriáspandáról

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

A ritka faj élőhelyének, genetikai sokszínűségének és populációjának helyreállítására tette folyamatos erőfeszítések nyomán Kína jelentős haladást ért el az óriáspanda megmentésében. Az országban a faj 1864 egyede él, szemben a tíz évvel ezelőtti 1114 egyeddel. Az óriáspandák számára létrehozott természetvédelmi területek száma 15-ről 67-re nőtt. Élőhelyük nagysága majdnem megkétszereződött, elérte a 2,58 millió hektárt - közölte sajtóértekezletén Jan Csao, a nemzeti erdészeti hatóság illetékese.

Jang szerint az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdeményezték egy 27 ezer négyzetkilométer területű óriáspanda nemzeti park létrehozását.

Az illetékes elmondta, hogy

sikerült előrelépést elérni az óriáspanda genetikai sokszínűsége terén is.

2017. végére 518 egyedet neveltek fogságban, és a tudósok véleménye szerint a fogságban élő populáció legalább 200 évig képes megőrizni genetikai sokszínűségének 90 százalékát.

Kínában idén először fognak óriáspandahetet rendezni, augusztus 23. és 26. között, hogy a kínai kulturális szimbólumra jobban felhívják a világ figyelmét.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×