eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A legmodernebb okostelefonokkal és a tulajdonosaikkal is elbánik ez a vírus

Kiszivárgott egy androidos banki trójai vírus forráskódja, és ezt felhasználva "szuperügyesen", a felhasználók engedélye és tudta nélkül működő kártevők szabadulhatnak el.

Támadási hullámot indíthat el egy banki trójai vírus, az Exobot forráskódjának kiszivárgása. Az androidos banki vírus forráskódját januárban kínálta eladásra a fejlesztője, ami azt jelenti, hogy egy-az-egyben megvált a vírustól, és vagy kiszállt teljesen a hackerbizniszből, vagy másik szoftver fejlesztésébe kezdett.

Aki megvette vagy megszerezte az Exobot kódját, nem sokkal később közkinccsé tette egy hackerek által használt fórumon.

Az ESET és a ThreatFabric szakértőinek is elküldték a kódot, akik megvizsgálták és megállapították, hogy az Exobot 2.5, vagy más néven "Trump edition" kódról van szó, ami az egyik utolsó verziója a trójainak, mielőtt az eredeti fejlesztő eladta volna a szoftvert – írta a Portfolio.

A szakértők most attól tartanak, hogy az ingyenessé vált forráskódot felhasználva jelentősen csökken a támadások előkészítésének költsége, ezért egy nagyobb hullámot indíthat el az először május végén kiszivárgott forráskód.

Volt már példa hasonlóra, 2016 decemberében a BankBot - egy szintén androidos trójai - forráskódja szivárgott ki a neten, ami aztán 2017-ben egy világszintű támadási hullámot indított el a szoftverrel.

Ráadásul az Exobot egy kifejezetten hatékony eszköz, amely

  • a legújabb verziójú androidos rendszereket is képes feltörni (erre kevés trójai képes ma), ráadásul
  • úgy tudja begyűjteni a fertőzött androidos app adatait, hogy nem kell ehhez külön engedélyt kérnie a felhasználótól.
  • Mindezek mellé szinte kiszúrhatatlan, ugyanis érzékeli, ha egy banki alkalmazást nyit meg a felhasználó, majd az igazi appot a háttérbe teszi, és helyette a saját, megszólalásig hasonló felületét nyitja meg a telefonon. Ezután a felhasználó már a hackereknek gépeli be az azonosító adatait.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×