eur:
394.47
usd:
364.25
bux:
71117.61
2024. július 8. hétfő Ellák
A Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda épülő új fürdőegysége a harmadik kerületi Pusztakúti úton 2018. január 16-án. A több mint hárommilliárd forintos beruházással mintegy hétezer négyzetméternyi fürdőterület épül tizenegy medencével. Az új egységet várhatóan idén nyáron adják át.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Meglepő okból csúszik a legnagyobb budapesti fürdőberuházás

A munkaerőhiány miatt csúszik a csillaghegyi fürdőberuházás, és csak a nyári strandszezon végén adhatják át a létesítményt, amelynek elvileg már tavaly meg kellett volna nyílnia.

Eredetileg tavaly augusztusban át kellett volna adni az új csillaghegyi fedett uszodát, aminek az alapkövét Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette le 2017 februárjában. A nyolc hónaposra tervezett beruházás azonban egy teljes évet csúszik. Kiderült, hogy az utolsó módosított határidő sem tartható, 2018. június közepéig nem adható át a csillaghegyi strand megújított része, holott a legfontosabb cél az volt, hogy a nyári szezon kezdetéig elkészüljön - tudta meg a Napi.hu.

A csillaghegyi strandon a hárommilliárd forintos beruházás keretében a fedett uszoda mellett új wellnessközpont, szaunavilág és csúszdapark is helyet kap. Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.vezérigazgatója azt mondja: jó, ha július végén el tudják kezdeni a műszaki átadás-átvételt, ami augusztusi nyitást feltételez. Részben a kivitelező hibájából adódik az újabb csúszás, de menet közben többször módosították a terveket is. Szőke László szerint a magyarországi munkaerőhelyzet pedig olyan, hogy lasszóval fogják a jó szakmunkásokat.

Az építőipart sújtó szakemberhiányban látja az ismételt csúszás fő okát Szabó Lajos, a kivitelező Kalotherm Zrt. tulajdonosa is. Különösen a vasbeton szerkezetek építésénél és a szakiparban súlyos a helyzet. Kényszermegoldásként Kárpátaljáról és még keletebbről importálnak embereket, de ők képzettség tekintetében nem veszik fel a versenyt a hazai szakemberekkel, ugyanakkor többe kerülnek, mert a bérükön túl a szállásukat és az utazásukat is fizetni kell. Jelenleg a munkaerő egyharmada határon túli, Csillaghegyen 170-180 munkás dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Kínai katonák parádéznak a NATO-határán, amerikai fegyverek robbantak Oroszországban - Háborús híreink hétfőn

Kínai katonák parádéznak a NATO-határán, amerikai fegyverek robbantak Oroszországban - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×