Infostart.hu
eur:
386.62
usd:
329.91
bux:
109912.68
2025. december 17. szerda Lázár, Olimpia

Tematikus gasztrohetek a Vörösmarty téri Adventi és Karácsonyi Vásárban

Az ünnepek alatt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár hüttéjében naponta más-más, a Kárpát-medence gasztronómiáját népszerűsítő programokat tartanak díjmentesen. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a vásár vendéglátósainak együttműködésében év végéig a klasszikus hazai ízek mentén kóstolhatnak különlegességeket a Vörösmarty térre kilátogatók.

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt szervező BFTK és a Vörösmarty térre kitelepült vendéglátósok idén a Kárpát-medencei gasztronómia népszerűsítését tűzték ki célul. Év végéig tematikus hetek keretében a vásár hütte-bisztrójában változatos alapanyagokat felhasználva tartanak látványfőzéseket, ételkóstolókat az Iránból nemrég hazatért Ramon Batta Domingó rezidens séffel, különféle gasztrotermékek és borok kóstolóját a hütte házigazdájával, Németh Richarddal (Wine Flow).

A hütte-bisztró vendéglátásának célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban elismert vendégséfekkel, sommelier-kkel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládészakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, pezsgőkészítőkkel, kávépörkölőkkel.

Ahogy a hütte-bisztró, úgy a téri vendéglátósok – XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro – kínálatában is megtalálhatók a minőségi borok és pezsgők, prémium pálinkák. A forralt bor ugyancsak fontos eleme a vásár gasztrokínálatának, amely a megnevezett egységekben komoly reformon esett át. Lassan sült malac, magyaros raclette burger, kacsakolbász, egészben sült fogas, kacsahússal töltött káposzta, kaláccsal töltött májas hurka – hogy csak néhány remek, alapjaiban hagyományos, kivitelezésében újragondolt ételt emeljünk ki a vendéglátósoktól.

Nyílt nap a hütte-bisztróban

December 20-án egy, a sajtó számára tartott nyílt nap keretében mutatta be a téri vendéglátás saját étel- és italkínálatát. A sajtó munkatársai az alábbiaikat kóstolhatták:

Béres Szőlőbirtok – Furmint 2016, 5 Puttonyos Aszú 2008)

Brebis Pezsgő – Chardonnay Brut, Pinot Noir Rosé

Lucky Cup – a „magyar kávé”

#BalatonAlapanyagai – keszthelyi tokhal és töreki bab

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.17. szerda, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jelzést kaptak a befektetők, ütik is a forintot

Jelzést kaptak a befektetők, ütik is a forintot

Gyengüléssel kezdte a napot a magyar fizetőeszköz a dollárral és az euróval szemben is. A piaci folyamatokat jó eséllyel még az MNB tegnapi kamatdöntése és sajtótájékoztatója hajtja. Bár az irányadó ráta mértéke változatlanul 6,5 százalékon maradt, a jegybank előretekintő iránymutatása némileg megváltozott és Varga Mihály elnök tegnapi kijelentése szerint adatvezérelt üzemmódba lépett. Ez azt jelenti, hogy a monetáris politikai irány egyértelműen lazább, mint az elmúlt hónapokban, a jegybank pedig óvatosan megnyitotta az ajtót egy esetleges év eleji kamatcsökkentés előtt. A kommunikáció lazulása a forint árfolyamában is megmutatkozik, tegnap délután óta ugyanis majdnem 2 egységet emelkedett az euró, és 4,5-et a dollár árfolyama. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a forint gyengülő trendje ma is folytatódni fog, a ma megjelenő európai makrogazdasági adatok pedig várhatóan nem hoznak érdemi fordulatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×